Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Korea: beraad VN-Veiligheidsraad over raket provocatie

Noord-Korea: beraad VN-Veiligheidsraad over raket provocatie

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea ziet de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over een recente raketlancering van het land als "zware politieke provocatie". Dat schrijft de invloedrijke zus van leider Kim Jong-un in een verklaring aan Noord-Koreaanse staatsmedia.

Kim Yo-jong spreekt van "een dubbele standaard" en stelt dat de raad "een oogje dichtknijpt voor de zeer gevaarlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea, en hun hebzuchtige wapenopbouw gericht op Noord-Korea". Ook hekelt de topfunctionaris de kritiek op "het onschendbare recht op zelfverdediging" dat Noord-Korea uitoefent.

De Veiligheidsraad kwam bijeen vanwege de lancering van een intercontinentale raket. Die raket landde vrijdag in het water op 200 kilometer van de Japanse kust. Na het overleg veroordeelden meerdere leden de Noord-Koreaanse actie, maar een officiële verklaring bleef zoals verwacht uit. China en Rusland hielden die tegen. Die twee landen worden door de Verenigde Staten ervan beschuldigd Noord-Korea tegen verdere straffen te willen behoeden.

Noord-Korea heeft dit jaar een recordaantal raketten gelanceerd. Na sommige lanceringen verklaarde Pyongyang dat ze een reactie waren op de provocatie van andere landen. Vanwege de vele rakettesten nemen ook de militaire activiteiten in Zuid-Korea en Japan toe. Zo hebben die landen recent bijvoorbeeld militaire oefeningen gehouden met Amerikaanse troepen.

Meer uit Buitenland

Weer ruim 100.000 Israëliërs de straat op in protest

TEL AVIV (ANP/DPA) - In Israël is zaterdagavond weer massaal geprotesteerd tegen het beleid van de regering. In Tel Aviv waren meer dan 100.000 demonstranten op de been, ook in andere steden gingen mensen de straat op.

3 uur geleden
Oud-president Jimmy Carter (98) bezoekt parade in woonplaats

PLAINS (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (98) en zijn vrouw Rosalynn (96) hebben zaterdag het jaarlijkse pindafestival in hun woonplaats Plains in de staat Georgia bezocht. Het paar werd in een auto langs een parade gereden.

3 uur geleden
Israël voert voor tweede dag op rij aanval uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger laat weten dat het met een drone een aanval heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij is een militaire commandopost van Hamas geraakt, de groep die het gebied controleert. Het is de tweede dag op rij dat Israël een aanval uitvoert op de Gazastrook, een gebied van minder dan vierhonderd vierkante kilometer waar ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen.

7 uur geleden
Tientallen doden door grote brand bij oliedepot in Benin

PORTO-NOVO (ANP/AFP) - In het West-Afrikaanse land Benin zijn door een grote brand bij een illegale opslagplaats van olie zeker 34 mensen om het leven gekomen, onder wie twee baby's. De ramp vond plaats in een stadje niet ver van de grens met buurland Nigeria. Nog eens twintig mensen liggen in het ziekenhuis. Sommigen van hen zouden er slecht aan toe zijn.

8 uur geleden
Zelensky maakt ondanks spanningen korte stop in Polen

LUBLIN (ANP/AFP) - Op zijn terugweg van de Verenigde Staten en Canada heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een korte stop gemaakt in Polen. Het bezoek komt op een moment dat de twee landen met elkaar in de clinch liggen over de export van graan.

8 uur geleden
Minister Lavrov: Westen vecht rechtstreekse strijd uit met Rusland

NEW YORK (ANP/RTR) - "Je kunt het noemen wat je wilt, maar het Westen vecht een rechtstreekse strijd met ons uit." Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties in New York over de oorlog in Oekraïne.

9 uur geleden
'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

10 uur geleden