
Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel
HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.
De experts onder leiding van hoogleraar Marcel Levi stellen dat de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata nog groter zijn dan het RIVM eerder vaststelde. Daarom zou de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 veel eerder dicht moeten dan 2029, zoals Tata zelf van plan is.
Meerdere partijen in de Staten zijn naar eigen zeggen geschrokken van de bevindingen van de expertgroep. Zij schaarden zich achter de wens te kunnen beslissen op basis van absolute meetgegevens over de uitstoot. Die komen nu veelal naar buiten in percentages.
Gesprek
Verantwoordelijk gedeputeerde Jeroen Olthof zegde toe dat het rapport van de experts een belangrijke rol krijgt bij de inbreng van de provincie in het overleg tussen Tata en de rijksoverheid over zogenoemde maatwerkafspraken. Het naar voren halen van de sluiting van de Kooksgasfabriek en een prominente plaats voor gezondheid maken daar volgens hem ook deel van uit.
"We doen alles wat mogelijk is om de Kooksgasfabriek zo snel mogelijk te sluiten", aldus Olthof. Het onderzoek van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) naar de mogelijkheden voor intrekking van de vergunning wordt volgende maand verwacht.
De gedeputeerde wilde het idee van een gezondheidseffectrapportage nog niet direct omarmen. Het is nog geen wettelijk instrument, en daarom wil hij eerst in gesprek met de expertgroep over hoe zo'n rapport een plek kan krijgen in de vergunningverlening "zodat het waarde heeft. De reikwijdte daarvan kan ik nu niet overzien."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden