Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Holland wil nieuw volkslied

Noord-Holland wil nieuw volkslied

HAARLEM (ANP) - Het volkslied van Noord-Holland is zo onbekend dat het aan vernieuwing toe is, vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Het wordt tijd voor een "eigentijds en aansprekend" volkslied dat Noord-Hollandse bestuurders en volksvertegenwoordigers met trots willen zingen, staat in een maandag aangenomen voorstel van het CDA, mede ingediend door GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS.

Noord-Holland was de laatste provincie die een volkslied kreeg, in 2000. Het heeft als eerste zin: "Noord-Holland ik houd van het groen van je wei, het zwart-wit en rood van je koeien." Het lied is gebaseerd op een tekst uit 1950.

Niemand kent dat volkslied en velen willen wat anders, zei initiatiefnemer Dennis Heijnen (CDA). "En dat terwijl we een zichtbare provincie willen, cultuur belangrijk vinden en barsten van het muzikale talent." Het is niet de bedoeling dat het al te veel gaat kosten, tekende hij aan. Van de 50 aanwezige Statenleden stemden er 33 voor en 17 tegen. De BBB is voorstander, maar bijvoorbeeld de PVV niet.

'Lastig te zingen'

Het huidige lied is volgens commissaris van de Koning Arthur van Dijk "lastig om te zingen, laat staan om de tekst uit het hoofd te leren". De commissaris staat zeer sympathiek tegenover het idee om een werkgroep een opdracht te laten formuleren voor Noord-Hollandse muzikanten.

Die moeten dan een aansprekend volkslied componeren "waarin de grote diversiteit van de provincie Noord-Holland en haar inwoners aan bod komen". Dat moet ook een impuls geven aan de muzikale cultuur in de provincie en "de zichtbaarheid van de provinciale bestuurslaag". Het lied kan bijvoorbeeld ten gehore worden gebracht bij de Willem Arondeuslezing of het provincieconcert.

Gerard Joling

Volgens de indieners is er in Noord-Holland veel bekend en onbekend muzikaal talent dat kan bijdragen aan een nieuw volkslied. JA21 had wat twijfels over aandacht voor diversiteit in het te componeren lied. Om dat te ondervangen opperde de VVD Gerard Joling in te schakelen.

Meer uit Politiek

Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

7 uur geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

13 uur geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

17 uur geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden
Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

1 dag geleden
Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

1 dag geleden