Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd in nieuwe Kamer

Noord- en Zuid-Holland zijn oververtegenwoordigd in nieuwe Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de nieuwe Tweede Kamer woont in Zuid-Holland en Noord-Holland. De beide provincies zijn oververtegenwoordigd, want ongeveer 38 procent van de Nederlandse bevolking woont er.

Zuid-Holland levert 40 van de 150 Kamerleden, oftewel meer dan een kwart. Dertig volksvertegenwoordigers, dus precies 20 procent, staan ingeschreven in Noord-Holland.

Noord-Brabant, qua aantal inwoners de derde provincie van het land, is juist ondervertegenwoordigd. De provincie levert 12 Kamerleden, 8 procent van het totaal, terwijl Brabanders bijna 15 procent van de Nederlandse bevolking vormen. Uit een eerdere analyse van het ANP bleek dat Noord-Brabant ook relatief weinig voorkwam op de kandidatenlijsten.

Londen

Ook Gelderland, de vierde provincie, heeft relatief weinig volksvertegenwoordigers. Tien Kamerleden wonen er, oftewel 6,7 procent, terwijl 12 procent van alle Nederlanders in de provincie woont.

De provincies Utrecht en Overijssel tellen beide dertien Kamerleden. Zowel Limburg als Groningen heeft negen Kamerleden. In Friesland wonen vier verkozen kandidaten. Drenthe, Flevoland en Zeeland sluiten de rij met drie volksvertegenwoordigers. Een kandidaat staat ingeschreven in Londen.

Den Haag

Bij de woonplaatsen voert Den Haag de lijst aan met achttien Kamerleden, gevolgd door Amsterdam (17). In de stad Groningen en de stad Utrecht wonen zeven verkozen Kamerkandidaten. Stephan van Baarle (DENK), Joost Eerdmans (JA21), Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Merlien Welzijn (NSC) zijn de enige verkozen Rotterdammers.

De analyse is gebaseerd op het overzicht van verkozen kandidaten van de Kiesraad. Die heeft vrijdag de officiële uitslag van de verkiezingen naar buiten gebracht. Kandidaten mogen nog afzien van hun Kamerzetel.

Meer uit Politiek

Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

16 minuten geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

2 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

2 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

2 uur geleden
Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

3 uur geleden
CNV roept overheid op naar totale toeslagenstelsel te kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat de overheid snel kijkt naar het totale toeslagen- en inkomstenstelsel en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

3 uur geleden