Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noord-Brabant wil bedrijven kansen bieden op vlak van kernenergie

Noord-Brabant wil bedrijven kansen bieden op vlak van kernenergie

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant gaat investeren in "nucleaire energie van de toekomst". Het provinciebestuur wil hiermee Brabantse bedrijven die zich met kernenergie bezighouden helpen om zich verder te ontwikkelen. Dat zou extra kansen voor het bedrijfsleven in de provincie moeten opleveren.

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen verwijst naar de overgang naar duurzame energie. Ook lijkt hij in een verklaring de Russische inval in Oekraïne aan te halen, zonder deze letterlijk bij naam te noemen. Volgens hem "ondervinden we de laatste tijd dat het goed zou zijn als we minder afhankelijk en meer autonoom zouden zijn van fossiele brandstoffen uit instabiele staten". Hij denkt dat deze ontwikkelingen mogelijkheden bieden voor de Brabantse industrie. Door hier geld in te steken hoopt de provincie volgens hem ook de werkgelegenheid in Noord-Brabant te bevorderen.

De provincie investeert nu 850.000 euro. Dat geld gaat onder meer naar onderzoeksinstituut DIFFER uit Eindhoven, dat is gespecialiseerd in reactorwanden en materiaalonderzoek. De start-up Thorizon heeft op zijn beurt al een ontwerp voor een zogeheten gesmoltenzoutreactor, een nieuwe kernreactor die veiliger moet zijn dan conventionele kernreactoren. Het is de bedoeling om de ontwikkelingen op dit vlak meer te stimuleren. Daarnaast gaat de Brabantse Ontwikkel Maatschappij (BOM) contacten leggen met buitenlandse bedrijven voor mogelijke samenwerkingen.

De stap staat volgens een woordvoerder van de provincie los van ideeën om een Brabantse kerncentrale te bouwen. Eerder werd daar in de provincie wel over gepraat. Maar het provinciebestuur heeft aangegeven voor 2030 geen rol te zien voor een kerncentrale in Noord-Brabant.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

6 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

9 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

9 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

12 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

12 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden