Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

De demonstranten mogen zolang de noodverordening geldt geen "voorwerpen of stoffen" op zak hebben waarmee het hekwerk om het vliegveld beschadigd kan worden. Verder is het verboden om iemand vast te maken of vast te ketenen, vernielingen aan te brengen en het luchthaventerrein binnen te dringen. Bovendien mag de Burgemeester Legroweg niet worden geblokkeerd "omdat deze essentieel is als calamiteitenroute voor hulpdiensten en voor de bereikbaarheid van zorginstellingen in de buurt".

"Demonstreren is een grondrecht en dat zullen wij, mits het binnen de regels gebeurt, altijd faciliteren", aldus Thijsen. De burgemeester stelt dat het wel nodig is om met de noodverordening "een rode lijn" aan te geven, namelijk het blokkeren van wegen en het illegaal betreden van het luchthaventerrein. "Als dat laatste gebeurt, kan niet gegarandeerd worden dat medische donorvluchten en het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter kunnen opstijgen en landen. Dat moet, voor de gezondheid van eenieder, te allen tijde gegarandeerd zijn."

De demonstratie van XR staat gepland van 12.00 uur tot 15.00 uur. De klimaatactivisten willen dat het vliegveld gesloten wordt en dat de provincies Groningen en Drenthe er geen geld meer in investeren. Ook willen ze een einde aan subsidies voor de fossiele industrie. Eerder demonstreerde de actiegroep al bij Maastricht Aachen Airport en Eindhoven Airport.

Meer uit Binnenland

Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

12 minuten geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

15 minuten geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

7 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

9 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

10 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

12 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

12 uur geleden