Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

De demonstranten mogen zolang de noodverordening geldt geen "voorwerpen of stoffen" op zak hebben waarmee het hekwerk om het vliegveld beschadigd kan worden. Verder is het verboden om iemand vast te maken of vast te ketenen, vernielingen aan te brengen en het luchthaventerrein binnen te dringen. Bovendien mag de Burgemeester Legroweg niet worden geblokkeerd "omdat deze essentieel is als calamiteitenroute voor hulpdiensten en voor de bereikbaarheid van zorginstellingen in de buurt".

"Demonstreren is een grondrecht en dat zullen wij, mits het binnen de regels gebeurt, altijd faciliteren", aldus Thijsen. De burgemeester stelt dat het wel nodig is om met de noodverordening "een rode lijn" aan te geven, namelijk het blokkeren van wegen en het illegaal betreden van het luchthaventerrein. "Als dat laatste gebeurt, kan niet gegarandeerd worden dat medische donorvluchten en het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter kunnen opstijgen en landen. Dat moet, voor de gezondheid van eenieder, te allen tijde gegarandeerd zijn."

De demonstratie van XR staat gepland van 12.00 uur tot 15.00 uur. De klimaatactivisten willen dat het vliegveld gesloten wordt en dat de provincies Groningen en Drenthe er geen geld meer in investeren. Ook willen ze een einde aan subsidies voor de fossiele industrie. Eerder demonstreerde de actiegroep al bij Maastricht Aachen Airport en Eindhoven Airport.

Meer uit Binnenland

Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

12 minuten geleden
NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn. Dat meldt woordvoerder Paul Teixeira van de NVJ in reactie op de waarschuwing die Omroep PowNed kreeg over het programma PowNed of View: De Prikpen, over het omstreden middel Ozempic. Het risico zou zijn dat de documentaire reclame zou maken voor het middel.

53 minuten geleden
Code geel in Limburg en Noord-Brabant om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg en Noord-Brabant geldt woensdag vanaf 17.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

2 uur geleden
Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

5 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

12 uur geleden
Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

17 uur geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

19 uur geleden