Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodtoestand in Japan om coronacrisis

Noodtoestand in Japan om coronacrisis

TOKIO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Japanse premier Shinzo Abe wil vanwege de coronacrisis de noodtoestand uitroepen in Tokio en andere delen van het land. Ook komt de regering met een omvangrijk economisch steunpakket.

Abe zei dat de noodtoestand mogelijk dinsdag al wordt afgekondigd. De regionale autoriteiten krijgen dan meer bevoegdheden om het coronavirus te bestrijden. Zij kunnen bijvoorbeeld gebouwen vorderen om tijdelijk medische faciliteiten in te vestigen.

De noodtoestand moet gaan gelden in 7 van de 47 prefecturen en een maand van kracht blijven. De premier benadrukte dat er geen lockdown komt, zoals in andere landen. Japanners kunnen ook niet worden bestraft als ze een verzoek van de autoriteiten negeren om thuis te blijven.

Economische steun

Verder wil de Japanse overheid 108 biljoen yen, omgerekend ongeveer 915 miljard euro, uittrekken om de economie te steunen. Dat is met een omvang van ongeveer een vijfde van de jaarlijkse omvang van de Japanse economie meer dan waarop was gerekend. Het pakket bevat onder meer betalingen aan huishoudens en kleine bedrijven en uitstel van het betalen van belastingen en sociale premies voor alle ondernemingen.

In het land is bij ruim 3500 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het nieuwe coronavirus. 85 patiënten zijn overleden. Abe zei dat het virus nu snel om zich heen lijkt te grijpen in stedelijke gebieden als Tokio en Osaka.

Meer uit Buitenland

Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

13 minuten geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

1 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

1 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

2 uur geleden
Weduwe van seriemoordenaar Fourniret voor de rechter in Frankrijk

NANTERRE (ANP/AFP/BELGA) - In Frankrijk is een nieuw proces begonnen tegen Monique Olivier, de weduwe van de overleden seriemoordenaar Michel Fourniret. Ze wordt vervolgd voor haar betrokkenheid bij drie zaken die tientallen jaren geleden speelden.

2 uur geleden
Marokko pakt verdachte bommeldingenbombardement België op

BRUSSEL (ANP) - Marokko heeft een man opgepakt die verdacht wordt van de valse bommeldingen die Belgische scholen de laatste weken ontvingen. Tientallen scholen besloten uit voorzorg te sluiten en duizenden leerlingen moesten thuisblijven.

2 uur geleden
Frans oorlogsschip in Egypte voor behandeling zieke kinderen Gaza

PARIJS (ANP/RTR) - Een Frans oorlogsschip is aangekomen in Egypte en kan mogelijk deze week al gewonde kinderen uit Gaza behandelen. Dat meldde minister van Defensie Sébastien Lecornu, die op de radio stelde dat helikoptercarrier Dixmude beschikt over twee operatiezalen en veertig bedden.

3 uur geleden