Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodsteun coronacrisis kan zorgen voor hogere hypotheekrente

Noodsteun coronacrisis kan zorgen voor hogere hypotheekrente

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse en het Europese noodpakket om de coronacrisis te beteugelen zorgen er onder meer voor dat hypotheekrentes tegen de verwachting in kunnen gaan stijgen. Verschillende hypotheekadviseurs en -dienstverleners verwachten een stijging van de rente op zowel kortlopende als langlopende leningen.

Onder meer De Hypotheker verwacht dat door de maatregelen de hypotheekrentes zullen oplopen. Volgens de hypotheekdienstverlener brengt de coronacrisis verschillende kredietrisico’s met zich mee. "Wij verwachten dat geldverstrekkers de risico's ook in de rente gaan doorberekenen. Hierdoor verwachten wij dat de hypotheekrente licht zal gaan stijgen."

Ook Van Bruggen Adviesgroep voorspelt een stijging van de hypotheekrentes als gevolg van de economische gevolgen van het coronavirus. "De situatie is nu anders dan voorheen", vertelt algemeen directeur van Michiel Meijer. "Beleggers die geld willen lenen aan bedrijven die in zwaar weer raken, zien grotere risico’s en vragen daarom een hogere rente. Tenminste als ze al geld willen lenen. Die grotere risico’s gelden nu zeker inmiddels ook voor banken. Ook zij moeten een hogere rente betalen als ze geld willen lenen."

Tienjaarsrente boven nul

Sinds deze week kost het Nederland weer geld om geld te lenen. De Nederlandse overheid betaalt voor leningen die het donderdag afsluit 0,01 procent rente. Daarmee is de tienjaarsrente voor het eerst sinds maanden weer boven nul. Het aangekondigde noodpakket van de overheid zorgt voor een groter aanbod van obligaties. Dat drukt de prijs waardoor ze relatief meer opleveren.

Het ECB-beleid is er juist op gericht om de kredietverlening van banken aan gezinnen en bedrijven te stimuleren, zodat de economie op adem kan komen. De depositorente werd niet verlaagd wat normaliter voor stabilisatie van de rentes zou moeten zorgen. Maar daartegenover staan de toenemende onzekerheid, financieringskosten en kredietrisico’s voor geldverstrekkers.

Economische ontwikkelingen zoals de rentestand, handelsconflicten en het coronavirus zijn ook van grote invloed op de financiële positie van de pensioenfondsen. Volgens de Pensioenfederatie is kans op het moeten verlagen van de pensioenen in 2021 is nog steeds aanwezig. Het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. Daarvoor is de situatie eind van het jaar bepalend.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden