
'Noodplan' tegen lerarentekort grote steden
DEN HAAG (ANP) - Er komen "noodplannen" voor de vijf grote steden om het nijpende lerarentekort daar tegen te gaan. Daarin staat "welke scholen het nu het zwaarst hebben en welke maatregelen schoolbesturen nu al kunnen nemen" om de nood te lenigen, laat het kabinet weten. Schoolbesturen zouden bijvoorbeeld beter kunnen samenwerken.
Eind volgende maand moeten er al noodplannen liggen voor Amsterdam en Den Haag. Daarna volgen Rotterdam, Utrecht en Almere, schrijven onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob aan de Tweede Kamer. Slob waarschuwt dat het onvermijdelijk is dat scholen het met minder leraren zullen moeten bolwerken. Daarom moeten ze bijvoorbeeld vaker een beroep doen op digitale hulpmiddelen. Ook zouden leerlingen misschien vaker zonder leerkracht kunnen leren.
Bij het opstellen van de noodplannen kijken het ministerie, de inspectie, de gemeenten en de scholen ook of er regels moeten sneuvelen of worden opgeschort. Zo kunnen de dagelijkse kopzorgen van scholen worden weggenomen, menen Slob en Van Engelshoven. Dan blijft er meer tijd en energie over om over oplossingen voor de lange duur na te denken.
Lichtpuntje
Het lerarentekort is in de grote steden al groot en neemt de komende jaren alleen nog maar toe. Zestien Amsterdamse scholen bleven vorige week dicht om te zoeken naar een oplossing. De vier grootste steden ontvangen vier jaar lang ieder 1 miljoen euro extra om de strijd met de tekorten aan te binden.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet weinig in de plannen van Slob en Van Engelshoven. "Het is heel slecht nieuws dat de lerarentekorten blijven oplopen. En met 1 miljoen euro kun je zestien mensen aannemen, dat is natuurlijk veel te weinig. Wij vragen om honderden miljoenen", aldus een woordvoerster van de AOb. "Daarbij speelt het probleem van lerarentekorten buiten de grote steden net zo goed".
Van Engelshoven en Slob zien wel een enkel lichtpuntje. De nieuwste prognose is gunstiger dan de vorige, schrijven ze. In 2024 zouden er 1300 minder vacatures zijn dan eerder geraamd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
3 dagen geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
4 dagen geleden