Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodopvang Oekraïners in en rond Den Haag bijna helemaal vol

Noodopvang Oekraïners in en rond Den Haag bijna helemaal vol

DEN HAAG (ANP) - Bijna elke noodopvangplek voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Haaglanden zit vol. De regio vangt ongeveer 1700 mensen op en zit aan zijn limiet. Af en toe is er misschien nog een plekje vrij, maar voor de meeste mensen moet een plek ergens anders in het land worden gezocht, laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio Haaglanden weten.

Het aantal noodopvangplekken kan niet veel meer toenemen, "veel rek zit er niet meer in", aldus de veiligheidsregio. Dat komt onder meer doordat er veel hotelkamers zijn geboekt. Nu het hotelseizoen begint, zijn veel van die kamers al gereserveerd.

Haaglanden kijkt nu vooral naar "semi-permanente opvangplekken". Zo worden er in Den Haag zeven locaties ingericht om Oekraïners langdurig op te vangen. Hieronder zijn het voormalige Koninklijk Conservatorium, een klooster, een verzorgingstehuis en een Shell-gebouw. Die zijn niet meegeteld in de beschikbare opvangplekken.

Bijna 2500 plekken in Utrecht

In andere regio's is meer ruimte. Zo zijn er in de provincie Utrecht bijna 2500 plekken (de Jaarbeurs niet meegerekend) beschikbaar. De regio vangt bijna 1700 Oekraïners op en heeft dus nog zo'n 800 plekken over. "Het is nog niet vol, maar het gaat hard. Mensen komen nu met bussen tegelijk", zegt burgemeester Sharon Dijksma. In Noord-Holland Noord zijn 1553 van de 2118 opvangplekken bezet.

In Amsterdam gaat het goed, laat burgemeester Femke Halsema weten. Na een registratie op het centraal station worden mensen in overleg naar andere regio's geplaatst.

Landelijk Coördinatiecentrum

Gelderland-Zuid heeft 520 van de 1542 opvangplekken in gebruik en heeft dus nog een marge van 1000 plekken. Zaanstreek-Waterland vangt zo'n 500 Oekraïners op en heeft nog 600 plekken over.

Om te helpen bij het vinden van opvangplekken is een tijd geleden een Landelijk Coördinatiecentrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS) opgericht.

Meer uit Binnenland

Den Haag stuurt per ongeluk gegevens duizenden kinderen rond

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag heeft maandag per ongeluk een bestand met gegevens van 2600 kinderen verstuurd. Dat kwam terecht bij ongeveer 177 mensen. De ontvangers zijn de ouders van een deel van die kinderen.

22 minuten geleden
OM eist in hoger beroep 3,5 jaar cel om verdrinkingsdood Orlando

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag 3,5 jaar cel geëist tegen de 33-jarige Roy B. uit het Noord-Brabantse Wernhout. Volgens het OM is B. verantwoordelijk voor de dood van de 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam, door niets te doen terwijl de jongen in ijskoud water terecht was gekomen. Boldewijn verdronk. Pas acht dagen later vonden duikers zijn lichaam.

2 uur geleden
Gehandicaptenorganisatie onaangenaam getroffen door wangedrag

UTRECHT (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is "onaangenaam getroffen" door de toename van het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat het aantal meldingen uit die sector vorig jaar is verdubbeld van vijftig naar honderd.

4 uur geleden
Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

6 uur geleden
Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd

DRIEBERGEN (ANP) - Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

8 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

11 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

11 uur geleden