Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

Aan het begin van 2022 telde het COA 36.000 mensen in de asielopvang. Aan het eind van het jaar was dit aantal opgelopen naar 52.000 bewoners. Oorzaken waren nieuwe asielaanvragen en de stagnatie van de doorstroom in de asielopvang. Nu nog wachten meer dan 10.000 mensen al langer dan drie maanden op een woning in een gemeente.

Door het tekort aan reguliere opvangplekken moest het COA investeren in tijdelijke plekken. Deze (crisis)noodopvanglocaties kosten gemiddeld 53.400 euro per bewoner. Daaronder vallen de kosten voor huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en personele kosten. Kosten voor een reguliere opvangplek kwamen in 2022 uit op 27.100 euro.

Locaties flink duurder

De groei van de kostenpost wordt mede veroorzaakt door de locaties van de noodopvang. Mensen worden in hotels, hallen, schepen of tenten geplaatst, locaties die volgens het COA wel duurder, maar niet beter zijn. Het ontbreekt er vaak aan ruimte, goede voorzieningen en veiligheid voor zowel bewoners als personeel. Dat de locaties regelmatig sluiten en weer openen zorgt bovendien voor onrust.

De cijfers bevestigen volgens het COA de noodzaak te investeren in stabiele opvanglocaties. Het demissionair kabinet stemde al in om de vaste opvangcapaciteit geleidelijk uit te breiden naar 41.000 plekken. Maar het COA heeft gemeenten nodig om "voldoende, langdurige en kwalitatief volwaardige opvangplekken te realiseren", zo benadrukt het nogmaals in de financiële eindverantwoording. De spreidingswet "gaat hierbij enorm helpen", stelt het orgaan, doelend op de wet die gemeenten tot opvang kan dwingen.

VluchtelingenWerk

Ook VluchtelingenWerk Nederland heeft alle hoop gevestigd op instemming met de spreidingswet vanuit de Eerste Kamer en daarmee een evenredige verdeling van de asielopvang over het land. Vooruitlopend daarop doet de organisatie - net als het COA in eerdere verzoeken - dinsdag opnieuw een oproep aan gemeenten om solidair te zijn met vluchtelingen en asielzoekers. Het is al dagen te vol in het aanmeldcentrum in Ter Apel en bij gebrek aan opvangplekken is er kans dat mensen buiten moeten wachten of slapen deze winter. "Een bed is het minste wat we vanuit medemenselijkheid voor hen kunnen doen."

Meer uit Binnenland

Rechter: EBI moet kijken naar manier contact vader en zoon Taghi

VUGHT (ANP) - De directeur van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught moet onderzoeken of het mogelijk is dat de tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi en zijn zoon Faissal contact met elkaar kunnen hebben. Beiden zitten vast in Vught, maar hebben elkaar daar nooit gezien of gesproken. De EBI heeft de verzoeken van de vader daartoe altijd afgewezen, maar een beklagrechter heeft nu aangegeven "de directeur in overweging te geven om te kijken naar alternatieven voor contact tussen vader en zoon". De directeur heeft echter kenbaar gemaakt dat niet te doen, aldus de detentieadvocaat van Taghi.

21 minuten geleden
Politie vindt 3000 liter chemicaliën in loods Terneuzen

TERNEUZEN (ANP) - De politie heeft vrijdagmiddag in een loods in Terneuzen (Zeeland) 3000 liter chemicaliën gevonden die gebruikt worden voor het maken van drugs. Na een tip werd later op de avond een 66-jarige man aangehouden, meldt de politie zaterdag. Hij zou de stoffen hebben opgeslagen. Ook moest de man nog een celstraf van enkele jaren uitzitten.

1 uur geleden
Schiphol ervaart goede doorstroom op drukke zaterdag

SCHIPHOL (ANP) - De processen op Schiphol lopen zaterdagochtend goed door, ondanks de drukte die deze dag wordt verwacht. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Op dit moment is er een wachttijd van ongeveer 5 minuten bij de beveiliging. "De flow zit er goed in, dus het is een goed begin van de vakantie voor veel mensen", aldus de zegsman.

1 uur geleden
Zomers weer met af en toe een bui verwacht op Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.

3 uur geleden
Automobilist (29) overleden bij ongeluk op A20 bij Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.

3 uur geleden
Zwaargewonden bij ongeluk met Nederlandse touringcar in Duitsland

GIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.

13 uur geleden
Nederland annuleert lhbti-evenement in Senegal na waarschuwing

DAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.

16 uur geleden