Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

Aan het begin van 2022 telde het COA 36.000 mensen in de asielopvang. Aan het eind van het jaar was dit aantal opgelopen naar 52.000 bewoners. Oorzaken waren nieuwe asielaanvragen en de stagnatie van de doorstroom in de asielopvang. Nu nog wachten meer dan 10.000 mensen al langer dan drie maanden op een woning in een gemeente.

Door het tekort aan reguliere opvangplekken moest het COA investeren in tijdelijke plekken. Deze (crisis)noodopvanglocaties kosten gemiddeld 53.400 euro per bewoner. Daaronder vallen de kosten voor huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en personele kosten. Kosten voor een reguliere opvangplek kwamen in 2022 uit op 27.100 euro.

Locaties flink duurder

De groei van de kostenpost wordt mede veroorzaakt door de locaties van de noodopvang. Mensen worden in hotels, hallen, schepen of tenten geplaatst, locaties die volgens het COA wel duurder, maar niet beter zijn. Het ontbreekt er vaak aan ruimte, goede voorzieningen en veiligheid voor zowel bewoners als personeel. Dat de locaties regelmatig sluiten en weer openen zorgt bovendien voor onrust.

De cijfers bevestigen volgens het COA de noodzaak te investeren in stabiele opvanglocaties. Het demissionair kabinet stemde al in om de vaste opvangcapaciteit geleidelijk uit te breiden naar 41.000 plekken. Maar het COA heeft gemeenten nodig om "voldoende, langdurige en kwalitatief volwaardige opvangplekken te realiseren", zo benadrukt het nogmaals in de financiële eindverantwoording. De spreidingswet "gaat hierbij enorm helpen", stelt het orgaan, doelend op de wet die gemeenten tot opvang kan dwingen.

VluchtelingenWerk

Ook VluchtelingenWerk Nederland heeft alle hoop gevestigd op instemming met de spreidingswet vanuit de Eerste Kamer en daarmee een evenredige verdeling van de asielopvang over het land. Vooruitlopend daarop doet de organisatie - net als het COA in eerdere verzoeken - dinsdag opnieuw een oproep aan gemeenten om solidair te zijn met vluchtelingen en asielzoekers. Het is al dagen te vol in het aanmeldcentrum in Ter Apel en bij gebrek aan opvangplekken is er kans dat mensen buiten moeten wachten of slapen deze winter. "Een bed is het minste wat we vanuit medemenselijkheid voor hen kunnen doen."

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

22 minuten geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

49 minuten geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

1 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

2 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

2 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

2 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden