
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang
DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.
Aan het begin van 2022 telde het COA 36.000 mensen in de asielopvang. Aan het eind van het jaar was dit aantal opgelopen naar 52.000 bewoners. Oorzaken waren nieuwe asielaanvragen en de stagnatie van de doorstroom in de asielopvang. Nu nog wachten meer dan 10.000 mensen al langer dan drie maanden op een woning in een gemeente.
Door het tekort aan reguliere opvangplekken moest het COA investeren in tijdelijke plekken. Deze (crisis)noodopvanglocaties kosten gemiddeld 53.400 euro per bewoner. Daaronder vallen de kosten voor huisvesting, gezondheidszorg, levensonderhoud en personele kosten. Kosten voor een reguliere opvangplek kwamen in 2022 uit op 27.100 euro.
Locaties flink duurder
De groei van de kostenpost wordt mede veroorzaakt door de locaties van de noodopvang. Mensen worden in hotels, hallen, schepen of tenten geplaatst, locaties die volgens het COA wel duurder, maar niet beter zijn. Het ontbreekt er vaak aan ruimte, goede voorzieningen en veiligheid voor zowel bewoners als personeel. Dat de locaties regelmatig sluiten en weer openen zorgt bovendien voor onrust.
De cijfers bevestigen volgens het COA de noodzaak te investeren in stabiele opvanglocaties. Het demissionair kabinet stemde al in om de vaste opvangcapaciteit geleidelijk uit te breiden naar 41.000 plekken. Maar het COA heeft gemeenten nodig om "voldoende, langdurige en kwalitatief volwaardige opvangplekken te realiseren", zo benadrukt het nogmaals in de financiële eindverantwoording. De spreidingswet "gaat hierbij enorm helpen", stelt het orgaan, doelend op de wet die gemeenten tot opvang kan dwingen.
VluchtelingenWerk
Ook VluchtelingenWerk Nederland heeft alle hoop gevestigd op instemming met de spreidingswet vanuit de Eerste Kamer en daarmee een evenredige verdeling van de asielopvang over het land. Vooruitlopend daarop doet de organisatie - net als het COA in eerdere verzoeken - dinsdag opnieuw een oproep aan gemeenten om solidair te zijn met vluchtelingen en asielzoekers. Het is al dagen te vol in het aanmeldcentrum in Ter Apel en bij gebrek aan opvangplekken is er kans dat mensen buiten moeten wachten of slapen deze winter. "Een bed is het minste wat we vanuit medemenselijkheid voor hen kunnen doen."
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.
8 uur geledenHAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.
12 uur geledenASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.
14 uur geleden