Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodopvang asielzoekers Ter Apel in studentencomplex Groningen

Noodopvang asielzoekers Ter Apel in studentencomplex Groningen

GRONINGEN (ANP) - De crisisopvang voor asielzoekers in Groningen komt in studentenhuisvestingscomplex The Village aan de Peizerweg. De opvang gaat vrijdag open en moet onderdak bieden aan tachtig tot honderd asielzoekers uit onder andere Syrië, Eritrea, Somalië, Iran, Irak en Jemen. Naar verwachting blijven de asielzoekers zo'n drie maanden in de opvang in afwachting van plaatsing in een regulier asielzoekerscentrum.

Het gaat om een leegstaande verdieping boven de gemeenschappelijke ruimte van het studentencomplex die af en toe wordt gebruikt voor extra piekopvang van studenten. Dat is nu niet aan de orde waardoor de verhuurder de verdieping beschikbaar kon stellen voor de opvang van asielzoekers, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is nu druk bezig om wandjes te plaatsen en de ruimte verder gereed te maken voor de komst van de asielzoekers.

Groningen geeft met het openen van de opvang gehoor aan een oproep van het COA aan gemeenten om extra tijdelijke opvanglocaties in te richten vanwege de drukte in het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De gemeente Groningen vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een menswaardige opvang van asielzoekers en geeft daarom graag gehoor aan dit verzoek", aldus de gemeente.

Stadskanaal

Ook de Groningse gemeente Stadskanaal schiet Ter Apel te hulp. Daar komen verwarmde tenten te staan waar plek is voor tweehonderd vluchtelingen. Deze tijdelijke opvang is naar verwachting donderdag klaar voor gebruik. De tenten staan er tot eind januari.

Omwonenden en studenten die in The Village wonen, zijn per brief op de hoogte gebracht. Het COA is verantwoordelijk voor het beheer van de opvang en is het aanspreekpunt voor alle ondernemers en particulieren in de omgeving van de locatie.

Het COA laat weten blij te zijn met de nieuwe noodopvang. "Daar zijn we heel erg mee geholpen. Maar het is geen structurele oplossing", reageert een woordvoerder. Hij zegt dat het COA er alles aan doet om te voorkomen dat mensen buiten in het gras hoeven te slapen. "Die wil je in deze omstandigheden niet buiten hebben. De nood blijft hoog. Als gemeenten niet bijspringen, dan blijft deze situatie nog bestaan."

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

4 uur geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

6 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

6 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

6 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

6 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

7 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

7 uur geleden