Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodopvang asielzoekers Drachten blijft jaar langer open

Noodopvang asielzoekers Drachten blijft jaar langer open

DRACHTEN (ANP) - Een noodopvang voor asielzoekers in het Friese Drachten blijft een jaar langer open. In het Fries Congrescentrum is sinds augustus vorig jaar plek voor 225 vluchtelingen. Die tijdelijke opvang wordt verlengd tot 1 september 2024, meldt de gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt.

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland zegt donderdag in een verklaring dat omwonenden "weinig tot geen overlast" ondervinden van de crisisnoodopvang en dat er veel draagvlak is om de opvang langer open te houden. Verlenging is nodig omdat er nog altijd niet genoeg plekken in reguliere asielzoekerscentra zijn.

Het Gelderse Barneveld wil een nieuw asielzoekerscentrum laten bouwen, naast een nieuwbouwwijk aan de noordkant van de plaats. Het azc moet plek bieden aan 300 asielzoekers en in elk geval tien jaar lang beschikbaar zijn. De locatie moet eruit komen te zien als een woonwijk met rijtjeshuizen, en op den duur opgaan in de nieuwbouwwijk. Donderdag worden omwonenden bijgepraat, en die informatie-avond is helemaal vol. Er zijn geen plekken meer beschikbaar, meldt de gemeente.

Nieuwe opvangplekken

Vanwege het tekort aan plekken voor asielzoekers wordt in het hele land gewerkt aan nieuwe opvangplekken. Zo wordt het oude asielzoekerscentrum in Zeewolde heropend. Dat was in 2018 gesloten. Op het complex kunnen maximaal 600 asielzoekers verblijven. Kamp Zeist is klaargemaakt voor de opvang van ongeveer 400 asielzoekers. Negen gemeenten in Kennemerland (Haarlem en omstreken) hebben samen veertien locaties op het oog om in totaal ongeveer 2100 asielzoekers op te vangen. Ook komen er mogelijk asielzoekerscentra in Dordrecht (500), Leeuwarden (450), Heerenveen (450) en Barneveld (300). In Alkmaar zou een centrale opvang voor 250 mensen moeten komen, maar daarover is de coalitie gevallen. Een gepland asielzoekerscentrum in het Noord-Hollandse Nederhorst den Berg ging niet door vanwege onrust onder de inwoners.

Daarnaast komen er nog altijd tijdelijke locaties bij, waar asielzoekers kunnen blijven tot het tekort is opgelost. Zo kunnen tot 300 asielzoekers maximaal een jaar terecht op een locatie in de buurt van het stadion van Fortuna Sittard. In Harlingen is een riviercruiseschip langer beschikbaar, tot eind dit jaar, voor maximaal 170 vluchtelingen.

Meer uit Binnenland

Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

21 minuten geleden
Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet in de binnentuin van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oudemanhuispoort. Een verslaggever van het ANP ziet dat er tientallen mensen aanwezig zijn op de binnenplaats. De betogers hebben meerdere tenten neergezet. Ook in het gebouw zit een handjevol demonstranten.

34 minuten geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 uur geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

1 uur geleden
NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

DEN HAAG (ANP) - De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.

2 uur geleden
Eritreeërs ontkennen plan voor rellen in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te plegen. Ze vertelden vrijdag bij de rechtbank in Den Haag dat ze vreedzaam wilden demonstreren tegen het feest van voorstanders van het bewind in Eritrea, maar door hen werden uitgedaagd. Volgens het Openbaar Ministerie riepen twee van hen eerder op sociale media op tot "het laten vloeien van bloed".

2 uur geleden
Dijksma: inzet van ME bij protest in Utrecht was nodig

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft in een brief aan de gemeenteraad de inzet van de mobiele eenheid woensdag bij een pro-Palestinaprotest verdedigd. De ME haalde woensdagavond 42 mensen uit het pand van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof en kwam ook in actie toen mensen een bus met arrestanten tegenhielden. "Hierbij is kort geweld toegepast, waarbij ook enkele tikken met de wapenstok zijn uitgedeeld", schrijft Dijksma. "Na het vertrek van de bus is de rust teruggekeerd."

2 uur geleden