Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodgreep om steun Kamer te vergaren voor bindend referendum

Noodgreep om steun Kamer te vergaren voor bindend referendum

DEN HAAG (ANP) - In een ultieme poging om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de invoering van een correctief bindend referendum, wordt het huidige initiatiefvoorstel van de SP gesplitst. Het is niet zeker dat het gesplitste wetsvoorstel wel op de benodigde tweederdemeerderheid van de Kamer kan rekenen, maar zonder ingreep haalt de wet het hoogstwaarschijnlijk helemaal niet.

VVD en CDA hebben in de tweede termijn van het debat over de invoering van het correctief bindend referendum opnieuw laten weten tegen het initiatiefvoorstel te gaan stemmen. De SGP heeft medio april al aangeven tegen te gaan stemmen. D66-Kamerlid Joost Sneller opperde woensdag in het debat het initiatiefwetsvoorstel te splitsen, in de hoop CDA'ers alsnog mee te krijgen.

Renske Leijten heeft daarop besloten haar huidige wetsvoorstel te splitsen. Een deel van het opgeknipte wetsvoorstel behelst de landelijke invoering van een correctief bindend referendum. Het tweede deel gaat over de invoering van zo'n referendum voor gemeenten en provincies. In het huidige wetsvoorstel wordt dat gelijktijdig geregeld.

Omdat het een grondwetswijziging betreft, moet er in deze tweede lezing een tweederdemeerderheid voor zijn. Met de 51 tegenstemmen van de drie fracties worden de benodigde 100 voor-stemmen net niet gehaald.

Meer uit Politiek

Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

23 minuten geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

1 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

2 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Volt'ers sluiten aan bij Groenen in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De vijf nieuwverkozen Europarlementariërs van Volt blijven bij de groene fractie in het Europees Parlement. De leden van de pan-Europese partij voelen niets voor een overstap naar de liberalen. De Groenen, die flink verloren bij de Europese verkiezingen maar toch mikken op deelname aan de 'coalitie' waarop de nieuwe Europese Commissie zal steunen, zijn blij met de versterking.

2 uur geleden
Ik besloot uiteindelijk zelf bij KHN weg te gaan, zegt Beljaarts

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts spreekt mediaberichten tegen dat hij onder druk van leden de lobbyclub Koninklijke Horeca Nederland heeft verlaten. "Ik heb uiteindelijk zelf besloten om te gaan." De Volkskrant en de Telegraaf meldden dat de ledenraad hem heeft gevraagd af te treden.

3 uur geleden
Beljaarts ziet ook voor ondernemers pijnlijke ingrepen in akkoord

DEN HAAG (ANP) - In het coalitieakkoord zitten ook maatregelen die ondernemers pijn zullen doen, erkent beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts. De belastingverhoging voor hotelovernachtingen bijvoorbeeld is "natuurlijk heel pijnlijk en vervelend". Maar er is ook genoeg positiefs te melden voor het bedrijfsleven, aldus de door de PVV naar voren geschoven bewindsman.

4 uur geleden