Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Noodgreep om steun Kamer te vergaren voor bindend referendum

Noodgreep om steun Kamer te vergaren voor bindend referendum

DEN HAAG (ANP) - In een ultieme poging om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de invoering van een correctief bindend referendum, wordt het huidige initiatiefvoorstel van de SP gesplitst. Het is niet zeker dat het gesplitste wetsvoorstel wel op de benodigde tweederdemeerderheid van de Kamer kan rekenen, maar zonder ingreep haalt de wet het hoogstwaarschijnlijk helemaal niet.

VVD en CDA hebben in de tweede termijn van het debat over de invoering van het correctief bindend referendum opnieuw laten weten tegen het initiatiefvoorstel te gaan stemmen. De SGP heeft medio april al aangeven tegen te gaan stemmen. D66-Kamerlid Joost Sneller opperde woensdag in het debat het initiatiefwetsvoorstel te splitsen, in de hoop CDA'ers alsnog mee te krijgen.

Renske Leijten heeft daarop besloten haar huidige wetsvoorstel te splitsen. Een deel van het opgeknipte wetsvoorstel behelst de landelijke invoering van een correctief bindend referendum. Het tweede deel gaat over de invoering van zo'n referendum voor gemeenten en provincies. In het huidige wetsvoorstel wordt dat gelijktijdig geregeld.

Omdat het een grondwetswijziging betreft, moet er in deze tweede lezing een tweederdemeerderheid voor zijn. Met de 51 tegenstemmen van de drie fracties worden de benodigde 100 voor-stemmen net niet gehaald.

Meer uit Politiek

Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

6 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

7 uur geleden
Rutte belooft Groningen niet meer los te laten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte belooft meer betrokken te zijn bij de afhandeling van de aardbevingsproblematiek als gevolg van de gaswinning in Groningen, net zoals bij het toeslagenschandaal. "Dat laat ik niet meer los". De minister-president wil "onderdeel van de oplossing" zijn door "er constant bij te zijn, en te helpen".

12 uur geleden
Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - In het debat over de parlementaire enquĂȘte naar de gaswinning in Groningen, is premier Mark Rutte meerdere keren in aanvaring gekomen met oppositiepartijen. Er wordt vooral gesteggeld over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen, naar aanleiding van de zware beving bij het dorp Huizinge in het jaar ervoor.

13 uur geleden
Overijssel: 24 miljard euro is te weinig voor provinciale plannen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. "De opgaven zijn groot en zeer ambitieus", zei gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in Zwolle. "Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren."

13 uur geleden
Waterschap Limburg: natte voeten niet altijd te voorkomen

ROERMOND (ANP) - Het voorkomen van overstromingen in Limburg mag niet leiden tot de bouw van metershoge kades. Bij de aanpak moet uiteraard gekeken worden naar de veiligheid van inwoners, maar natte voeten zijn niet altijd te voorkomen. Dat bleek woensdag in Roermond bij de presentatie van het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. Dit bestuur wordt gedomineerd door de aan het CDA verwante fractie Waterbelang Limburg en BBB+.

13 uur geleden
Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk

ARNHEM (ANP) - Gelderland rekent op een "substantieel deel" van de ruim 24 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere gebiedsplannen in de provincies. Dat is nodig omdat de grootste provincie van Nederland bijna altijd bovenaan staat op de lijstjes van maatregelen die op allerlei gebied genomen moeten worden. Gelderland staat volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth voor "een enorme opgave, een unieke situatie die in Nederland zijn weerga niet kent", zei hij woensdag.

14 uur geleden