Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Non-profitorganisaties willen ambitieuzere klimaatdoelen ECB

Non-profitorganisaties willen ambitieuzere klimaatdoelen ECB

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) moet met ambitieuzere klimaatdoelen komen. Dat heeft een groep van twaalf non-profitorganisaties gevraagd. Ze willen onder andere dat het bedrijfsobligatieprogramma van de toezichthouder meer gericht is op groene uitgevers. Daarbij zouden niet alleen de opbrengsten van eerdere beleggingen naar groene initiatieven moeten gaan, de zogeheten herinvestering. Volgens de klagers zou de centrale bank hier sowieso meer geld voor moeten reserveren.

De ECB kwam deze week met een historische renteverhoging van 0,75 procentpunt in een poging de recordinflatie te beteugelen. Ook voor klimaatinitiatieven is steeds meer ruimte. In juli onthulde de ECB plannen om de obligatieportefeuille zodanig te herzien dat bedrijven met een grote CO2-voetafdruk worden "gestraft". Deze maatregel, die alom wordt toegejuicht als een belangrijke stap voorwaarts, gaat volgens de non-profitorganisaties niet ver genoeg.

De "exacte criteria" die de ECB gebruikt om het gestelde doel te bereiken blijven "ongespecificeerd," schreven de organisaties, waaronder het Wereldnatuurfonds, European Policy Office en Greenpeace in een open brief aan de centrale bank. Hoe ze worden toegepast is volgens de klagers van cruciaal belang om te bepalen of de aanpak in overeenstemming is met het Klimaatakkoord van Parijs. Volgens de organisatie zou ook het maatschappelijk middenveld meer betrokken moeten worden bij de groene aanpak. In dat opzicht zou de ECB een voorbeeld kunnen nemen aan de Bank of England die de discussie over de klimaatdoelen wel breder trekt.

Meer uit Financieel

Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

4 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

5 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

12 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

13 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

14 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

15 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

18 uur geleden