Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog weinig schade verhaald op daders coronarellen

Nog weinig schade verhaald op daders coronarellen

DEN HAAG (ANP) - Van de schadevergoedingen die werden opgelegd aan mensen die vorig jaar betrokken waren bij de zogenoemde coronarellen is nog maar weinig geld geïnd. Van de ruim 551.000 euro die 55 veroordeelden in totaal moeten betalen, is een jaar later minder dan 37.000 euro geïnd, schrijft minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

De rellen braken vorig jaar januari uit in verschillende steden, nadat de avondklok was ingevoerd. Het geld is bedoeld voor "70 benadeelde partijen", aldus de minister. Van de 55 daders over wie de minister het heeft, liggen de opgelegde schadevergoedingen bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In nog eens 180 andere zaken heeft de rechter al een straf opgelegd, maar deze zijn nog niet bij het CJIB beland. Mogelijk zitten daar nog meer schadevergoedingen tussen.

Ondernemers die getroffen werden konden zich in eerste instantie tot hun verzekeraar richten. Voor schade die niet langs die weg werd vergoed, richtte de overheid een regeling op. Via die "Regeling bedrijvenschade coronarellen is aan 36 ondernemers een bedrag van 228.150 euro vergoed", schrijft Yesilgöz.

Meer uit Binnenland

OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

9 minuten geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

15 minuten geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

29 minuten geleden
Yeşilgöz: verband politiecontrole en afkomst heel ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) vindt het "heel goed" dat er voor het eerst cijfers zijn over de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormde voor een politiecontrole. In de Veiligheidsmonitor van statistiekbureau CBS over 2023 is dat voor het eerst meegenomen. Ruim een derde van de mensen met Marokkaanse ouders heeft het gevoel dat hun afkomst of huidskleur een rol speelde. Dat getal "moet je wel kunnen duiden", vindt Yeşilgöz. "Het is zo'n ingewikkeld onderwerp."

1 uur geleden
Net genoeg opvangplekken beschikbaar voor vluchtelingen Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft nog net genoeg opvangplekken beschikbaar voor mensen die nu de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Er zijn in totaal 170 bedden vrij voor nieuwe vluchtelingen, een fractie meer dan de 160 eerder deze maand. Dat was de kleinste marge in de opvang sinds het begin van de oorlog en de start van de vluchtelingenstroom twee jaar geleden.

1 uur geleden
Kritiek Onderwijsinspectie op aanpak sociale veiligheid TU Delft

DEN HAAG/DELFT (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de TU Delft te weinig doet voor sociale veiligheid van zijn medewerkers. De zorg voor de werknemers "wordt verwaarloosd", en dat leidt tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeert de inspectie. De TU Delft is het niet eens met de kritiek en noemt het onderzoek van de inspectie ondeugdelijk.

2 uur geleden
Hele week minder dan 2000 asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - In totaal 1982 asielzoekers hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarmee is het maximum van 2000 al een hele week niet overschreden.

3 uur geleden