Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog volop overleg over maatregelen basisonderwijs

Nog volop overleg over maatregelen basisonderwijs

DEN HAAG (ANP) - Basisscholen gaan maandag weer open, maar de vraag is nog hoe ze dat precies moeten gaan aanpakken. Daarover wordt dinsdag nog volop overleg gevoerd, zowel in Den Haag als elders. "Wij willen bijvoorbeeld graag weten welke maatregelen verplicht zijn en welke een advies", zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de vereniging van schoolbesturen in het basisonderwijs. "Iedereen overlegt momenteel met iedereen, het is een grote bijenkorf."

De PO-Raad heeft zelf onder meer overleg gevoerd met zo'n zeshonderd schoolbesturen uit de achterban. De sectororganisatie hoopt woensdag antwoord te kunnen geven op de prangende "hoe-vraag", aldus de zegsman. "Hoe snel het gaat, hangt wel echt van het kabinet en het ministerie van Onderwijs af. Zij moeten beslissen. Wij willen graag meedenken over wat haalbaar en uitvoerbaar is."

"Wij willen open op een zo veilig mogelijke manier", geeft Ingrid Sluiter, bestuurder SKPO (Stichting Katholiek en Protestant Christelijk Onderwijs) Eindhoven aan. Ze noemt het een enorme uitdaging. "We kunnen niet zomaar alles weer doen als voor de pandemie. Wat doe je bijvoorbeeld met het snotneuzenbeleid?" Ook bij de Almeerse Scholen Groep gaan ze open, maar hoe precies is dinsdag nog niet duidelijk. "Medewerkers moeten zich veilig voelen en ouders moeten weten dat ze hun kind veilig bij ons achterlaten, het moet allemaal zorgvuldig gebeuren", aldus een woordvoerster. Een deel van de puzzel is al wel gelegd, geeft ze aan. "Er komen nu geen ouders in de scholen en dat blijft zo. Maar hoe zit het met mondkapjes? Dat soort dingen moet wel duidelijk worden gecommuniceerd."

Contacten van leerlingen beperken

Duidelijk is wel dat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de openstelling van de scholen zwaar weegt. Het OMT raadt onder meer aan om als een leerling besmet raakt de hele klas te laten testen en een paar dagen naar huis te sturen. Verder suggereert het OMT om het aantal contacten van leerlingen te beperken, bijvoorbeeld door ze in vaste kleine groepjes te laten samenwerken. Voor groep 7 en 8 denkt het OMT aan een systeem met koppels, zogeheten 'buddy's'. Die hoeven geen afstand van elkaar te houden, maar wel van de andere leerlingen.

Leerlingen op de gang mondkapjes laten dragen is ook het overwegen waard voor de hoogste groepen, vinden de gezondheidsexperts. Daarnaast kunnen leraren die lesgeven aan groep 7 en 8 eventueel een mondkapje opzetten.

Oudere kinderen

Oudere kinderen spelen een grotere rol in de verspreiding van het virus dan jongere kinderen. Het OMT stelt bovendien dat kinderen vaker klachten lijken te ontwikkelen als ze de Britse variant van het virus krijgen. "Mede doordat zij vaker klachten ontwikkelen, gaat de doorgifte wat sneller en uitgebreider", stelde het OMT in het laatste advies, dat maandag openbaar werd. De Britse variant is inmiddels goed voor ongeveer twee derde van alle nieuwe besmettingen, schat het RIVM.

Leraren en andere medewerkers in het onderwijs willen snel duidelijkheid over de invulling van de maatregelen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) liet eerder al weten dat de zorgen van het personeel nog niet zijn weggenomen. "De meeste mensen willen natuurlijk het liefst weer voor een klas vol kinderen", zei AOb-bestuurder Jelmer Evers. "Maar dat moet wel verantwoord zijn."

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

4 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

5 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

6 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

6 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

7 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

8 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

9 uur geleden