Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog veel vragen rond bloedbad Almelose kruisboogschutter

Nog veel vragen rond bloedbad Almelose kruisboogschutter

ALMELO (ANP) - Over het bloedbad dat de Almeloër Kenzo K. (29) op 17 september in een flat aanrichtte bestaan nog tal van vragen, zo bleek vrijdagmiddag in een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Almelo. K. wordt ervan verdacht twee vrouwen te hebben doodgestoken waarna hij met een kruisboog vanaf zijn balkon zou hebben geschoten op onder meer politieagenten en hulpverleners.

Uiteindelijk werd K. door een scherpschutter onschadelijk gemaakt. Vervolgens werd hij in het ziekenhuis drie weken in coma gehouden. Slachtoffers waren de 70-jarige benedenbuurvrouw en een 52-jarige nicht van haar. Een verpleegkundige die in de woning was om de oudste vrouw te verzorgen, wist ternauwernood via het balkon te ontkomen.

Een van die vragen die nog onbeantwoord zijn, betreft de vraag of hij onder invloed verkeerde van lsd of andere drugs of dat er sprake was van een psychose- of wellicht een combinatie van daarvan. Volgens het bloedonderzoek dat op de dag zelf werd uitgevoerd, zaten er geen sporen in het bloed die op drugs wezen. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten alsnog een urine-onderzoek te willen laten uitvoeren om daar definitief een antwoord op te krijgen.

Geen antwoorden

K. zelf zal op de vele vragen naar het schijnt geen antwoorden willen of kunnen geven. Op de eerste voorbereidende zitting begin december verklaarde hij dat hij zich niets van het gebeuren kon herinneren. "Ik heb net zoveel vragen als iedereen. Maar ik kan ze er niet mee helpen. Het is één groot gat. Het spijt me." Of zijn geheugenverlies echt is of geveinsd wordt ook nader onderzocht. Half april wordt hij in het Pieter Baan Centrum opgenomen voor onderzoek.

K. wordt naast de twee moorden verdacht van meerdere pogingen tot moord of doodslag met de kruisboog. Onderzocht wordt ook nog hoe dodelijk het wapen was. Hij was vrijdagmiddag zelf niet bij de zitting aanwezig, tot verontwaardiging van de vele aanwezige nabestaanden. "Hij had gezegd dat hij volledig zou meewerken, dan had hij hier toch moeten verschijnen. Dit is respectloos."

De volgende voorbereidende zitting is op 1 juni. De rechtbank verwacht in het najaar de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen.

Meer uit Binnenland

Raad van State: fiscus zette ons op verkeerde been met invordering

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft lange tijd niet geweten dat de terugvordering van kinderopvangtoeslagen de betrokken ouders in diepe financiële ellende stortte. Dat kwam omdat de Belastingdienst op de zitting altijd meldde dat er een betalingsregeling zou komen, "maar er werd ons een ander verhaal verteld dan in werkelijkheid gebeurde", zei voorzitter Bart Jan van Ettekoven, sinds 2017 voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid onderzoekt.

13 minuten geleden
COA: net genoeg plek in Ter Apel, opvanglocatie Leeuwarden vol

TER APEL (ANP) - Om te voorkomen dat er komende nacht mensen buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt een deel van de asielzoekers woensdag overgebracht naar de zogeheten wachtkamer in Assen. Ook zijn er mensen overgeplaatst naar reguliere asielzoekerscentra in Nederland. Het WTC-complex in Leeuwarden, dat sinds dinsdag ook dient als wachtkamer voor asielzoekers, is vol, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

1 uur geleden
Politie pakt meer dan honderd actievoerders op voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft woensdag 110 klimaatdemonstranten opgepakt op de 26e dag op rij dat de A12 in Den Haag geblokkeerd is. De actievoerders liepen wederom rond het middaguur de weg op.

2 uur geleden
Rechtbank Rotterdam probeerde vergeefs gedupeerde ouders te helpen

DEN HAAG (ANP) - Ouders die bij de rechtbank in Rotterdam het besluit van de Belastingdienst aanvochten om de kindertoeslagen terug te vorderen, kwamen op de zitting soms "met hele schoenendozen met informatie" aan. Ze werden daartoe vooraf aangemoedigd door de rechtbank zelf, omdat de afdeling Toeslagen amper informatie verstrekte over zowel het eerste besluit de toeslag "op nihil" te zetten als ook het bezwaar dat de ouders ertegen instelden.

3 uur geleden
Privacywaakhond kritisch: registratie sekswerkers werkt averechts

DEN HAAG (ANP) - Een plan van de overheid om sekswerkers te laten registreren kan hun positie niet beter, maar juist slechter maken. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder adviseert "het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd".

4 uur geleden
CIDI wil dat regering onderzoek doet naar oorlogsjaren prins Bernhard

AMSTERDAM (ANP) - Het CIDI wil dat de regering een onderzoek instelt naar het oorlogsverleden van prins Bernhard. Dat stelt directeur Naomi Mestrum woensdag in reactie op de onthullingen dat prins Bernhard toch lid is geweest van de NSDAP, de partij van Hitler. Een historicus vond zijn pas in het persoonlijke archief van de prins. Het CIDI, een belangrijke stem van de joodse gemeenschap in Nederland, gaat dit verzoek neerleggen bij demissionair premier Mark Rutte.

5 uur geleden
Effect emissiearme stal nu ook voor varkens en pluimvee verworpen

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of een zogenoemde emissiearme stal voor varkens of pluimvee wel echt leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.

6 uur geleden