Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog veel onduidelijkheid rond vertrek derdelanders uit Nederland

Nog veel onduidelijkheid rond vertrek derdelanders uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - Mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden en naar Nederland zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel, moeten uiterlijk dinsdag Nederland verlaten. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar. Die bepaalde dat zogeheten derdelanders vanaf 4 maart geen recht meer hebben op verblijf en binnen een maand uit Nederland moesten vertrekken of asiel moesten aanvragen. Tientallen derdelanders gingen echter in beroep tegen het zogenoemde terugkeerbesluit dat zij na de uitspraak kregen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Verschillende rechtbanken bepaalden daarop dat derdelanders recht hebben op dezelfde bescherming als Oekraïners die in Nederland worden opgevangen, en niet mogen worden uitgezet. Andere rechtbanken sloten zich in hun vonnissen juist aan bij de uitspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam twijfelt en heeft uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter. De rechtbank in Utrecht oordeelde vorige week dat een groep van 95 derdelanders voorlopig niet mag worden uitgezet, omdat de rechtbank hun zaken niet op tijd kan behandelen.

Omdat de rechtbanken elkaar tegenspreken, komen de zaken uiteindelijk waarschijnlijk weer terecht bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter wil alle zaken samen behandelen, omdat ze over dezelfde vraag gaan. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Derdelanders voor wie de rechtbank bepaalde dat zij moeten vertrekken, mogen het hoger beroep bij de Raad van State vooralsnog niet in Nederland afwachten. Derdelanders die volgens de rechtbank niet mogen worden uitgezet, mogen in afwachting van een nieuwe uitspraak van de Raad wel in Nederland blijven.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stuurt naar verwachting dinsdag een brief naar alle gemeenten over hoe zij om moeten gaat met derdelanders die moeten vertrekken. Derdelanders krijgen nu via gemeenten onder andere leefgeld en opvang. Zijn ministerie houdt ondanks de tegengestelde uitspraken van de rechtbanken vast aan de uitspraak van de Raad van State van eerder dit jaar. "Derdelanders die geen gegrond beroep, toegekende voorlopige voorziening of een ordemaatregel hebben, zijn verplicht Nederland te verlaten op 2 april", zei de woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg van (Asiel) vorige week.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestinademonstratie verplaatst naar de Stopera

AMSTERDAM (ANP) - De pro-Palestina-demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet, hebben hun actie verplaatst naar de Stopera. Tientallen betogers zitten in de gang van het gebouw, die zowel leidt naar het stadhuisgedeelte als naar de zaal van de Nationale Opera & Ballet. Velen van hen dragen een Palestijnse sjaal voor hun gezicht. Ze klappen in hun handen en roepen leuzen.

8 minuten geleden
Demonstranten verlaten binnenplaats Oudemanhuispoort

AMSTERDAM (ANP) - De demonstranten die eerder vrijdagmiddag de binnentuin van de Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hadden bezet met een paar tenten, hebben het terrein weer verlaten. Wel kondigden de demonstranten aan later terug te komen. "Dit is nog niet het einde. We komen terug", zei een van de betogers.

2 uur geleden
UvA doet aangifte tegen betogers, spreekt van intimiderende sfeer

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam doet aangifte tegen de demonstranten die vrijdag aan het einde van de middag actie voeren bij de Oudemanhuispoort. Zij hebben zich volgens de universiteit schuldig gemaakt aan huisvredebreuk en erfvredebreuk.

2 uur geleden
Zes UvA-gebouwen rond Binnengasthuisterrein dicht

AMSTERDAM (ANP) - Zes gebouwen op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijdag aan het einde van de middag gesloten vanwege een nieuw protest in de buurt. Medewerkers zijn naar buiten. Een woordvoerder van de universiteit laat dat weten.

2 uur geleden
Demonstranten zetten tenten op in binnentuin Oudemanhuispoort UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet in de binnentuin van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Oudemanhuispoort. Een verslaggever van het ANP ziet dat er tientallen mensen aanwezig zijn op de binnenplaats. De betogers hebben meerdere tenten neergezet. Ook in het gebouw zit een handjevol demonstranten.

2 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

3 uur geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

3 uur geleden