Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog veel onduidelijk over mogelijk aanmeldcentrum in Bant

Nog veel onduidelijk over mogelijk aanmeldcentrum in Bant

LELYSTAD (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moet nog veel beslissingen nemen over de mogelijke komst van een aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant, een dorp in gemeente Noordoostpolder. Dat doet hij pas als hij met inwoners en de gemeenteraad heeft gesproken, heeft commissaris van de Koning Leen Verbeek van Flevoland woensdagavond gezegd.

Er ligt bijvoorbeeld een bestuursovereenkomst uit 2019, dat er in Noordoostpolder niet meer dan duizend asielzoekers zouden komen. Die wonen al in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, op loopafstand van de locatie van het mogelijke aanmeldcentrum. In dat centrum zouden nog eens 250 tot 300 mensen worden opgevangen. Hoe de staatssecretaris dat gaat regelen beslist hij na zijn gesprekken.

De kavel die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gekocht in Bant is veel groter dan nodig is. Verbeek heeft de bewindsman aangeraden om de overtollige grond weer aan te bieden aan de gemeente, maar ook daarover is nog niets besloten. Van der Burg liet woensdag in antwoord op Kamervragen weten dat hij hoopt dat dwang rond de komst van het aanmeldcentrum niet nodig is. Noordoostpolder is er geen voorstander van.

Verbeek moet woensdagavond aan Provinciale Staten van Flevoland uitleggen wat zijn rol is geweest rondom de aankoop van de kavel. Daarover is veel ophef ontstaan. De commissaris zei woensdag dat het hem spijt dat de gemeenteraad van Noordoostpolder zich geschoffeerd voelt. Verbeek bood woensdag zijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop hij de zaak heeft aangepakt. Het doet hem pijn, zei hij, dat hij niet in staat is geweest om alles te laten lopen zoals het had gemoeten.

Meer uit Binnenland

Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond het middaguur lopen automobilisten op de bekende Route du Soleil in Frankrijk zo'n anderhalf uur vertraging op tussen Lyon en Orange, op de A7. Wie vanaf daar verder doorrijdt naar Spanje, heeft op de A9 richting de Pyreneeën ongeveer een uur oponthoud, aldus de ANWB.

11 minuten geleden
Drukte op wegen naar de kust, parkeerlocaties raken vol

DEN HAAG (ANP) - Het is erg druk op "vrijwel alle wegen naar de kust", meldt de ANWB. Zo loopt het verkeer onder meer vast op de doorgangswegen naar Scheveningen en op wegen richting de Noord-Hollandse stranden van Zandvoort, Bloemendaal en Castricum. Ook op verschillende doorgangsroutes aan de Zeeuwse kust is het druk.

39 minuten geleden
Opnieuw serval weggelopen in Helmondse wijk Houtdonk

HELMOND (ANP) - In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats via Burgernet om hun honden en katten binnen of aangelijnd te houden. In november ontsnapte in dezelfde wijk ook al een serval. Die keerde na enkele dagen uit zichzelf terug. "Het lijkt erop dat het hetzelfde dier is", zegt een woordvoerder van de politie.

1 uur geleden
Schiphol ziet veel passagiers vroeger komen na computerstoring

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol ziet zaterdagochtend veel passagiers vroeger naar de luchthaven komen, na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag. Dat is volgens Schiphol begrijpelijk, maar niet noodzakelijk en kan tot extra drukte leiden wanneer die reizigers samenkomen met passagiers die op het geadviseerde tijdstip arriveren.

1 uur geleden
Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

LICHTENVOORDE (ANP) - De politie heeft een 24-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting op de camping van festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Daar brandden vrijdagavond drie caravans uit. "Door adequaat handelen van campingbezoekers, medewerkers van het festival en hulpdiensten werd erger voorkomen", aldus de politie zaterdag.

2 uur geleden
Warmste periode van het jaar is dit jaar licht wisselvallig

HOUTEN (ANP) - De periode van 20 juli tot en met 21 augustus, ook wel bekend als de hondsdagen, verloopt dit jaar anders dan gebruikelijk en is licht wisselvallig. Wat normaal gesproken de warmste periode van het jaar is, brengt volgens Weeronline nu waarden tussen 21 graden in het noordwesten en maximaal 25 graden in het zuidoosten van het land.

2 uur geleden
Hoofdredacteur NOS Sport: verandering is lastig en duurt lang

HILVERSUM (ANP) - De nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport dacht de cultuuromslag op de werkvloer "in een paar maanden geregeld te kunnen hebben". Een jaar na zijn aanstelling noemt Gert-Jaap Hoekman dat in gesprek met het AD "naïef". Nu hoopt Hoekman zijn doel in januari volgend jaar bereikt te hebben.

3 uur geleden