Nog veel mis met info over allergenen, constateert NVWA
DEN HAAG (ANP) - In horeca, instellingen, detailhandel en ambachtelijke bedrijven krijgen mensen nog te vaak onvoldoende informatie over de allergenen in de niet voorverpakte levensmiddelen die daar worden gebruikt en aangeboden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde in 2023 bij 6548 van dergelijke ondernemingen. "Ruim de helft voldeed niet aan de wettelijke regels voor het verstrekken van allergeneninformatie", aldus de organisatie. Vooral in de horeca gaat er nog veel mis.
Bij 2008 inspecties (30,7 procent) bleek het bedrijf in kwestie op geen enkele wijze over allergenen in levensmiddelen te informeren. Volgens de NVWA hebben 500.000 Nederlanders een voedselallergie. Zij kunnen ziek worden en zelfs overlijden door het eten van bijvoorbeeld (soms zelfs al een klein beetje) gluten, noten of schaal- en schelpdieren.
Ondernemers zijn daarom verplicht om bepaalde allergenen te vermelden, bijvoorbeeld op kaartjes in de vitrine of door informatie op de menukaart. Ze moeten gasten ook laten weten dat zij altijd vragen over allergenen kunnen stellen.
Horecabedrijven
Bij 1081 inspecties (16,5 procent) verstrekte de ondernemer wel mondelinge informatie over allergenen, maar was deze informatie niet schriftelijk of digitaal beschikbaar voor het personeel en de NVWA. En bij 807 inspecties (12,3 procent) ontbrak een duidelijk zichtbare vermelding dat de consument voor de allergeneninformatie naar het personeel kan.
De meeste afwijkingen constateerden de inspecteurs bij horecabedrijven (51,8 procent voldeed daarvan niet), gevolgd door retail ofwel detailhandel (46 procent) en ambachtelijke bedrijven (44,8 procent). Bij zorginstellingen was het afwijkingspercentage lager, maar toch gaat het ook daar in 28,6 procent van de organisaties niet goed.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Meer dan vier op de tien Nederlanders kampen met angstige of depressieve gevoelens, en een kwart van alle volwassenen heeft een psychische aandoening. Een op de twintig volwassenen wordt daarvoor behandeld bij gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Dat constateren het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kennisinstituut Trimbos.
1 dag geledenAMERSFOORT (ANP) - Het aantal minderjarigen met (ernstige) obesitas neemt fors toe, zien kinderartsen. Bijna 400.000 Nederlandse kinderen hebben overgewicht en een kwart daarvan heeft obesitas. "De vraag is hoeveel erger het moet worden voordat de politiek ingrijpt", vraagt Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), zich af.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Jan Anthonie Bruijn (Volksgezondheid, VVD) en Femke Wiersma (Landbouw, BBB) nemen gezondheidsrisico's rond geitenhouderijen "zeer serieus". Dat stellen de ministeries in een gezamenlijk statement na het rapport van de Gezondheidsraad over die risico's.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Duizenden patiënten komen zonder medicatie te zitten als apothekers niet meer mogen doorleveren aan andere apotheken. Daarvoor waarschuwen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA), de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en het Netwerk Gespecialiseerde Bereidingsapotheken (NGB).
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De hele wereld kijkt naar Nederland en naar de proeven die hier lopen met het vaccin tegen de vogelgriep, die momenteel hard om zich heen grijpt. Maar om de ontwikkelde vaccins te laten slagen, moeten ook de Europese regels voor de controles van gevaccineerde kippen worden aangepast, zegt hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit van de Universiteit Utrecht.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kan meteen besluiten om minder rood vlees en meer peulvruchten te eten. "Er hoeft niet in een keer een streep door alles. We snappen dat het vraagt om tijd", zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. Die kwam donderdag met advies voor een gezonder en milieuvriendelijker voedingspatroon.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Wie gezond en milieuvriendelijk wil eten, moet minder vlees en juist meer peulvruchten en noten op tafel zetten. Wetenschappers zeggen dat al jaren, maar nu adviseert ook de Gezondheidsraad het nog nadrukkelijker in nieuwe voedingsrichtlijnen. De raad adviseert mensen bijvoorbeeld om maximaal 200 gram rood vlees per week te eten. Peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten, zijn gezondere eiwitbronnen. Het advies is om daar 250 gram per week van te eten.
5 dagen geleden