
Nog veel financiering banken voor fossiele energie
LONDEN (ANP) - Banken blijven nog steeds veel financiering verstrekken aan fossiele energieprojecten, ondanks zorgen over de impact van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg werd dit jaar voor een bedrag van 459 miljard dollar, omgerekend 394 miljard euro, aan financiering geregeld door banken aan energie uit olie, gas en steenkool.
Sinds de klimaatovereenkomst van Parijs in 2015 gaat het volgens Bloomberg om een bedrag van circa 4 biljoen dollar aan financiering. De belangrijkste speler bij fossiele financiering is de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase. Ook de Amerikaanse branchegenoten Citigroup en Wells Fargo verstrekken veel fossiele financiering, net als Deutsche Bank. De druk op banken van investeerders en klimaatactivisten om te stoppen met financiering van nieuwe steenkolencentrales en olie- en gasprojecten neemt wel steeds meer toe.
Overigens zijn banken ook veel actief met financiering van duurzame energieprojecten, zoals wind- en zonne-energie. Volgens Bloomberg verstrekten banken dit jaar voor een bedrag van 463 miljard dollar aan zogenoemde groene financiering. De financiering van de bankensector aan de energie-industrie is een van de onderwerpen die besproken zal worden op de klimaatconferentie in het Schotse Glasgow die binnenkort begint.
Meer uit Financieel
NEW TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese iPhone-producent Foxconn heeft vorige maand de verkopen fors opgevoerd. Dit is waarschijnlijk het gevolg van versnelde bestellingen vooruitlopend op Amerikaanse tarieven die de zaken van klanten hard kunnen raken.
47 minuten geledenANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april iets minder sterk opgelopen dan een maand eerder. De inflatie in het land bedroeg afgelopen maand 37,9 procent, tegen 38,1 procent in maart, meldde het Turkse statistiekbureau. De inflatie koelde daarmee voor de elfde maand op rij af en beweegt zich rond het laagste niveau in ongeveer twee jaar.
1 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse wijn- en cognacbedrijf Moët Hennessy schrapt honderden banen. De onderneming, onderdeel van luxeconcern LVMH, reageert zo op een krimpende vraag en een tariefconflict tussen de Europese Unie en China over cognac.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern overweegt een overname van zijn Britse branchegenoot BP, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Over een samensmelting van de twee Britse concerns gaan al tientallen jaren af en toe geruchten. Het zou een van de grootste deals in de olie-industrie ooit zijn. Het aandeel Shell verloor ruim 2 procent.
3 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - Vietnam houdt vast aan zijn economische groeidoelstellingen, ondanks de forse importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump het land in het vooruitzicht heeft gesteld. Premier Pham Minh Chinh herhaalde in een toespraak tot de Nationale Vergadering in Hanoi dat de regering nog steeds rekent op minstens 8 procent groei dit jaar en meer dan 10 procent groei in de komende jaren.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen maandag flink omlaag na het besluit van de landen van oliekartel OPEC+ om de olieproductie volgende maand opnieuw te verhogen. Het aanbod van olie zal daardoor verder toenemen op een moment dat de vraag naar de brandstof onder druk staat door de onzekerheid rond de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump.
5 uur geledenSYDNEY (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Australië en Nieuw-Zeeland verklaarden maandag dat ze opkomen voor hun eigen filmindustrieën. Daarmee reageerden ze op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om een heffing van 100 procent in te voeren op films die buiten de Verenigde Staten zijn geproduceerd.
5 uur geleden