Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog veel bedden voor Oekraïners in regio Amsterdam beschikbaar

Nog veel bedden voor Oekraïners in regio Amsterdam beschikbaar

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer 800 van de 2000 bedden voor Oekraïense vluchtelingen in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn gevuld. Er zijn er dus nog 1200 beschikbaar. Van de opvangplaatsen zijn er 1400 in de stad Amsterdam, zo vertelde Renger Visser, directeur inkomen van de gemeente Amsterdam, tijdens een bezoek van koningin Máxima en burgemeester Femke Halsema aan de RAI.

In de RAI worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen, geregistreerd en krijgen ze te eten en te drinken. Vanuit daar krijgen ze een plek aangeboden waar ze voor langere tijd kunnen verblijven. Vorige week woensdag kwamen de eerste Oekraïners aan in de RAI. "In de eerste week kwamen er relatief veel jongeren die graag willen werken, die gelijk vroegen: ik ben ingenieur, is er een baan?", aldus Visser in gesprek met Halsema en Máxima.

Halsema stelde daarop dat de bereidheid om Oekraïners op te nemen groeit, maar de bereidheid om asielzoekers op te nemen juist daalt. "En die was al niet zo groot", zei ze. Zij stelde ook dat de kwaliteit van de opvang per gemeente sterk verschilt en dat dat waarschijnlijk rondzingt in de gemeenschap van Oekraïners. Daarom reizen veel vluchtelingen naar Amsterdam, omdat ze gehoord hebben dat daar hotels in plaats van sporthallen beschikbaar zijn. De burgemeester wees ook naar het risico op mensenhandel. "Er zijn veel aardige mensen die met busjes naar Warschau rijden, maar er zijn ook veel mensen die met busjes naar Warschau rijden om vrouwen op te halen", aldus Halsema.

Bussen

Zondag waren er ruim duizend Oekraïners aangekomen in de RAI. Hoeveel dat er nu zijn, is nog niet duidelijk. Volgens een woordvoerder van de locatie komen mensen 24 uur per dag aan. Vanaf Amsterdam Centraal worden zij met bussen van vervoersbedrijf GVB naar de RAI gebracht.

De gemeente vult aan dat lang niet iedereen die in Amsterdam aankomt, naar de RAI wordt gebracht. Een deel van de mensen wordt in overleg meteen per bus naar een opvanglocatie in een andere veiligheidsregio vervoerd. Ook kan het aantal opvangplekken in de regio Amsterdam-Amstelland nog worden uitgebreid.

Rotterdam

In Rotterdam en omgeving zijn nu zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen opgevangen, meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Twintig locaties zijn door verschillende gemeenten in de regio in gereedheid gebracht. In totaal moet in het Rijnmondgebied via gemeenten tweeduizend vluchtelingen gehuisvest worden. Rotterdam neemt er duizend op en de omliggende gemeenten de andere duizend.

De officiële website Rijnmondveilig doet een oproep aan particulieren om zich te melden als gastgezin op de site van Takecarebnb, wanneer ze ruimte hebben om maximaal drie vluchtelingen te huisvesten. Ook wordt aan bedrijven gevraagd of ze eventueel bedrijfsruimte beschikbaar willen stellen voor wat grootschaliger opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Meer uit Binnenland

Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

14 minuten geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

24 minuten geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

4 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

6 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden