Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog tientallen vermisten na aardbeving op Java

Nog tientallen vermisten na aardbeving op Java

CIANJUR (ANP/AFP/RTR) - Indonesische reddingswerkers zijn drie dagen na de aardbeving op Java nog steeds op zoek naar slachtoffers, maar de hoop op het vinden van overlevenden vervaagt. Er zijn ongeveer veertig mensen vermist.

Door de aardbeving in het westen van Java zijn meer dan 270 doden en 2000 gewonden gevallen. De autoriteiten verwachten dat het dodental verder zal oplopen. Er zijn 22.000 huizen beschadigd en meer dan 60.000 mensen verblijven noodgedwongen in opvangcentra.

In de ravage wordt gezocht naar slachtoffers. Bij de zoektocht zijn zware machines, helikopters en duizenden reddingswerkers betrokken. Sinds de beving zijn nog wel mensen onder het puin vandaan gehaald, onder wie een 6-jarige jongen die twee dagen zonder voedsel en water zat. Onder de vermisten is een meisje van 7 jaar.

Wegen geblokkeerd

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt door regen en naschokken. Ook zijn er wegen geblokkeerd als gevolg van aardverschuivingen, waardoor sommige dorpen alleen per helikopter te bereiken zijn. De autoriteiten delen onder meer drinken, eten, tenten en luiers uit. Nog veel mensen wachten op hulp. President Joko Widodo spreekt van "grote uitdagingen" bij het leveren van hulp, omdat "te veel" plekken zijn getroffen en het gebied bergachtig is.

De beving van maandag had een kracht van 5.6. Het epicentrum lag in het dichtbevolkte district Cianjur, op een diepte van 10 kilometer. Indonesië maakt deel uit van de zogeheten Ring of Fire, een gebied in de Grote Oceaan waar geregeld aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden.

Meer uit Buitenland

Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

3 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

3 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

10 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

10 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

11 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

13 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

14 uur geleden