Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds te veel grote grazers in Oostvaardersplassen

Nog steeds te veel grote grazers in Oostvaardersplassen

LELYSTAD (ANP) - Staatsbosbeheer denkt de komende jaren nog nodig te hebben om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar de gewenste stand van maximaal elfhonderd dieren. Er lopen nog honderden edelherten meer dan gewenst in het natuurgebied en er zijn ook nog veel te veel konikpaarden. De jacht ligt nu stil, omdat het broedseizoen is aangebroken, aldus de natuurbeheerder.

Enkele jaren geleden ontstond grote ophef over de toestand van de dieren in het natuurgebied. Het was ooit de bedoeling dat het wild zichzelf zou reguleren in het Europese vogelreservaat. Er zou niet gejaagd worden. Maar de aantallen dieren namen heel snel toe, zodat er aan het eind van de winter niet meer voldoende voedsel was. Na veel onderzoeken en debat is toen besloten dat beheerder Staatsbosbeheer toch actief dieren zou gaan afschieten om de wildstand op peil te houden. Daar is de dienst nu mee bezig.

In de afgelopen wintermaanden zijn ruim 1200 edelherten afgeschoten. Dat zijn er zo'n 700 te weinig om een maximaal aantal van 500 dieren te bereiken. Ruim 150 konikpaarden kregen de kogel, maar dat hadden er 120 meer moeten zijn. Bij de heckrunderen lopen op dit moment ongeveer 40 dieren te veel rond.

Staatsbosbeheer

Volgens Staatsbosbeheer was aan het begin van de afschotperiode in november vorig jaar al duidelijk dat het niet zou gaan lukken om voldoende grazers te doden. Daarvoor lopen er nog te veel dieren rond. Het weer is niet altijd geschikt om te jagen en er zijn ook veel werkzaamheden in het natuurgebied, dat grotendeels opnieuw wordt ingericht. Eind oktober wordt geteld hoeveel herten, paarden en koeien er in het komende seizoen moeten worden afgeschoten. Hun aantal is dan ondertussen door geboortes weer toegenomen.

Meer uit Binnenland

Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

2 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

4 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

4 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

5 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

6 uur geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

6 uur geleden
Agent niet vervolgd voor raken baasjes bij doodschieten hond

HELMOND (ANP) - Een agent die in september vorig jaar in Helmond een hond doodschoot, waarbij de twee baasjes van de hond lichtgewond raakten, wordt niet vervolgd voor zijn actie. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten nadat uit onderzoek is gebleken dat het de agent niet te verwijten valt dat de twee hondeneigenaren werden geraakt. De ene liep een verwonding op aan de onderarm en de ander werd getroffen door een schampschot boven zijn oor.

7 uur geleden