Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds te veel grote grazers in Oostvaardersplassen

Nog steeds te veel grote grazers in Oostvaardersplassen

LELYSTAD (ANP) - Staatsbosbeheer denkt de komende jaren nog nodig te hebben om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar de gewenste stand van maximaal elfhonderd dieren. Er lopen nog honderden edelherten meer dan gewenst in het natuurgebied en er zijn ook nog veel te veel konikpaarden. De jacht ligt nu stil, omdat het broedseizoen is aangebroken, aldus de natuurbeheerder.

Enkele jaren geleden ontstond grote ophef over de toestand van de dieren in het natuurgebied. Het was ooit de bedoeling dat het wild zichzelf zou reguleren in het Europese vogelreservaat. Er zou niet gejaagd worden. Maar de aantallen dieren namen heel snel toe, zodat er aan het eind van de winter niet meer voldoende voedsel was. Na veel onderzoeken en debat is toen besloten dat beheerder Staatsbosbeheer toch actief dieren zou gaan afschieten om de wildstand op peil te houden. Daar is de dienst nu mee bezig.

In de afgelopen wintermaanden zijn ruim 1200 edelherten afgeschoten. Dat zijn er zo'n 700 te weinig om een maximaal aantal van 500 dieren te bereiken. Ruim 150 konikpaarden kregen de kogel, maar dat hadden er 120 meer moeten zijn. Bij de heckrunderen lopen op dit moment ongeveer 40 dieren te veel rond.

Staatsbosbeheer

Volgens Staatsbosbeheer was aan het begin van de afschotperiode in november vorig jaar al duidelijk dat het niet zou gaan lukken om voldoende grazers te doden. Daarvoor lopen er nog te veel dieren rond. Het weer is niet altijd geschikt om te jagen en er zijn ook veel werkzaamheden in het natuurgebied, dat grotendeels opnieuw wordt ingericht. Eind oktober wordt geteld hoeveel herten, paarden en koeien er in het komende seizoen moeten worden afgeschoten. Hun aantal is dan ondertussen door geboortes weer toegenomen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Akerk 3 weken geleden
bij Staatsbosbeheer lopen er ook te veel rond, graag ook een kogel voor hun

Meer uit Binnenland

Holleeder: ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul

SCHIPHOL (ANP) - "Ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul." Willem Holleeder bleef dinsdag bij het punt dat hij al eerder maakte: hij heeft niets te maken met de moord op vastgoedman Willem Endstra en kent niemand in de groep verdachten die met de uitvoering van de liquidatie in verband wordt gebracht: "Nooit gezien, nooit gesproken, niet in mijn periferie."

47 minuten geleden
SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijwel zeker nieuwe informateur

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

48 minuten geleden
Politie komt met oproep in zaak overval woning PSV'er Zahavi

AMSTERDAM (ANP) - In Opsporing Verzocht is dinsdagavond aandacht voor de overval op het huis van PSV'er Eran Zahavi, meldt het tv-programma. De politie Amsterdam wil daarin met een oproep "voorkomen dat bewakingsbeelden verloren gaan, die licht kunnen werpen op de overval op het gezin van voetballer Eran Zahavi".

1 uur geleden
Afgelopen week ruim 810.000 mensen gevaccineerd

BILTHOVEN (ANP) - Het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland gaat sneller en sneller. In de afgelopen week zijn meer dan 810.000 mensen gevaccineerd, tegen ongeveer 660.000 prikken in de week ervoor en ruim 630.000 nog een week eerder.

1 uur geleden
Oud-politicus Meindert Leerling overleden

DEN HAAG (ANP) - Oud-politicus Meindert Leerling is op 85-jarige leeftijd overleden. Leerling zat van 1981 tot 1994 in de Tweede Kamer voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), een van de voorlopers van de ChristenUnie. Hij was tevens fractievoorzitter van zijn partij. De ChristenUnie bevestigt het overlijden van Leerling.

1 uur geleden
Kamer schrapt eigen bijdrage voor toegangstesten

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest als deze is bedoeld om toegang te verkrijgen tot bepaalde evenementen of activiteiten. Coronaminister Hugo de Jonge wilde dit, maar het parlement lag dinsdag unaniem dwars.

2 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt, RIVM meldt 5586 gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 5586 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er bijna 300 minder dan tussen zondagochtend en maandagochtend, toen 5884 nieuwe gevallen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden gemeld.

2 uur geleden