
Nog steeds onduidelijkheid coronamaatregelen studentenhuizen
UTRECHT/AMSTELVEEN (ANP) - Studentenvakbond LSVb krijgt nog steeds vragen van studenten in studentenhuizen over hoe ze moeten omgaan met de coronamaatregelen, zegt voorzitter Alex Tess Rutten. De jongeren, die met soms wel vijftien of twintig mensen in één pand wonen en daar sanitair en keuken delen, moeten veel moeite doen om de anderhalve meter afstand te houden.
Vaak lukt het, maar soms ook niet. Mensen willen toch op ongeveer dezelfde tijd hun avondeten klaarmaken, aldus Rutten, zoiets is lastig over de dag te spreiden. Veel studentenhuishoudens houden er echter strenge maatregelen op na, zeker als het gaat om externe contacten: zoals geen bezoek en maar één persoon per dag die boodschappen doet. Toch is er nog onduidelijkheid, zo lijkt het, met name als de studenten hun neus buiten de deur steken.
Enkele bewoners van een Utrechts studentencomplex hebben al boetes opgelopen van naar eigen zeggen 390 euro per persoon, omdat ze in de gezamenlijke voortuin zaten te eten aan een tuintafel die daar altijd staat. "Het is vreemd dat studenten die binnenshuis noodgedwongen bij elkaar op de lip zitten, beboet worden als ze samen in de tuin gaan zitten", vindt Boukje Dotinga van VIDIUS-studentenunie, de Utrechtse studentenvakbond. In Amstelveen kregen onder meer studenten die op een balkon en dus in de buitenlucht stonden ook boetes. Het ging volgens een zegsman van de VU om de aanwezigheid bij kleine feestjes.
De coronamaatregelen brengen studenten overigens ook op nieuwe ideeën. In onder meer Delft gaan ze werken met tablets aan muren van studentenhuizen voor het betalen van consumpties uit gezamenlijke voorraden: "Wie een blikje fris of zakje chips pakt voert dat in, zodat de kosten eerlijk worden verdeeld. Zo kan je alles gezamenlijk inkopen en hoef je niet voor elke snack zelf de deur uit", aldus een van de bedenkers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.
46 minuten geledenDE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld voor ondernemers langs het Valkenburgse Meer, als tegemoetkoming voor gemiste inkomsten. De recreatieplas bij Leiden was bijna drie maanden afgesloten, nadat een stuk van de oever was ingestort. De gemeente Katwijk trok de noodverordening vorige week in. Het grootste deel van het gebied is nu weer toegankelijk voor recreanten, zoals surfers en wandelaars.
11 uur geledenLICHTENVOORDE (ANP) - Orgel Joke is de nieuwe zaterdagheadliner op het festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Ze vervangt op 19 juli Goldband, die zich vorige maand terugtrok om de omstreden nieuwe Amerikaanse eigenaar KKR. Ook Mental Theo, Bökkers, Jeffrey Parmentier, Sven Versteeg en Frans Bauer zullen het hoofdpodium betreden.
12 uur geledenDE BILT (ANP) - Het gebied waar code oranje is afgegeven wegens verwachte zware onweersbuien is uitgebreid met de provincies Groningen en Drenthe, meldt het KNMI. Eerder gold die weerwaarschuwing al in de provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het spoor heeft woensdag verspreid over het land te kampen met verstoringen. Er is onder meer een wisselstoring tussen Amsterdam en Schiphol, tussen Breda en Roosendaal is er een seinstoring en op diverse trajecten staan defecte treinen.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een 38-jarige man uit Amsterdam aangehouden die wordt verdacht van het bedreigen van Douwe Bob.
16 uur geleden