Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds nieuwe meldingen misstanden in turnsport

Nog steeds nieuwe meldingen misstanden in turnsport

BEEKBERGEN (ANP) - Bij het Centrum Veilige Sport Nederland en de vertrouwenscontactpersonen van gymnastiekbond KNGU zijn in november nog eens 27 meldingen binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag door met name turncoaches. In totaal zijn er nu sinds de zomer 192 contacten geweest. "Daarbij gaat het tot nu toe om 143 beschuldigden over een periode van 35 jaar in breedte- en topsport, het merendeel van vóór 2012", lichtte Marieke van der Plas, directeur van de KNGU, dinsdag toe.

Tot nu toe zijn er 67 contacten doorgezet naar het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Van der Plas: "Dat wil niet zeggen dat er sprake is van 67 beschuldigden. Meerdere meldingen kunnen over één persoon gaan. Het klinkt raar, maar eigenlijk hoop ik op nog meer meldingen. Dat zou betekenen dat de bespreekbaarheid toeneemt." Van der Plas zei dat in een tiental gevallen de beschuldigde is geïnformeerd dat er door de aanklager van het ISR een onderzoek is gestart.

Van der Plas begrijpt dat slachtoffers ongeduldig worden. Resultaten van het afgelopen zomer begonnen onafhankelijk onderzoek naar de wantoestanden worden pas in het voorjaar verwacht. "We vragen begrip, de onderste steen moet echt bovenkomen. Maar zorgvuldigheid gaat boven snelheid."

Uit gesprekken met het ministerie van VWS volgde de toezegging dat er na de uitkomst van het onderzoek een plan van aanpak komt. Van der Plas en de KNGU willen op alle niveaus actie ondernemen om de cultuur, waarin de wantoestanden hebben kunnen plaatsvinden, te veranderen. "Op clubniveau door sessies met clubbestuurders, landelijk door samenwerking met andere sportbonden en internationaal zijn we met acht landen in overleg hoe we gymnastiek veiliger en plezieriger maken. Dat kan met aanpassingen in de reglementen, met een leeftijdsverhoging bij de senioren, maar ook door ervoor te zorgen dat trainingsmethodes oké zijn."

Meer uit Sport

Kogelstootster Schilder mist zelfvertrouwen en zwicht onder druk

GLASGOW (ANP) - Jessica Schilder zwichtte bij de WK indooratletiek onder de druk van topfavoriete voor het goud bij het kogelstoten. Er kwam slechts één geldige poging uit haar krachtige armen en die was uiteindelijk nog goed voor de vijfde plaats. "Het is geen medaille, maar alsnog heb ik laten zien dat ik bij de top van de wereld hoor", sprak de atlete uit Volendam hoopvol na afloop in de catacomben van de Emirates Arena.

56 minuten geleden
Verstappen klokt derde tijd, Sainz snel in vrije training Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen heeft bij de laatste vrije training voor de GP van Bahrein de derde tijd gereden. De Nederlander klokte in zijn Red Bull een tijd van 1.31,062. De training werd met daglicht verreden, in tegenstelling tot kwalificatie later vrijdag en de race zaterdag. Carlos Sainz van Ferrari reed met 1.30,824 de beste tijd, gevolgd door Fernando Alonso in zijn Aston Martin.

1 uur geleden
Kogelstootster Schilder met één geldige poging vijfde op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Jessica Schilder heeft geen nieuwe medaille kunnen toevoegen aan haar erelijst. De 24-jarige atlete uit Volendam eindigde bij de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow als vijfde met een afstand van 19,37 meter.

2 uur geleden
Tumult rond Red Bull-baas Horner blijft door rondgaande appjes

SAKHIR (ANP) - Het blijft onrustig rondom Christian Horner, de teambaas van Red Bull. In aanloop naar de eerste GP van het nieuwe Formule 1-seizoen, zaterdag in Bahrein, gaan screenshots rond van Whatsapp-gesprekken die Horner zou hebben gehad met de vrouw die een aanklacht tegen hem indiende. Het is onduidelijk of die gesprekken echt zijn en wie ze heeft rondgestuurd.

4 uur geleden
Bol eenvoudig door naar halve finales 400 meter op WK indoor

GLASGOW (ANP) - Femke Bol heeft zich bij de WK indooratletiek in Glasgow verzekerd van een plek in de halve finales van de 400 meter. De houdster van het wereldrecord liep soepel naar de winst in haar serie in een tijd van 52,00 seconden. Ze komt evenals Lieke Klaver vrijdagavond in actie in de halve finales. Klaver won ook haar serie, in 51,31.

4 uur geleden
Bol begint jacht op goud bij WK indoor, medaillekans Schilder

GLASGOW (ANP) - Femke Bol komt op de eerste dag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in Glasgow meteen in actie. In de ochtend loopt de Amersfoortse atlete de series van de 400 meter en in de avond staan de halve finales gepland. Ook Lieke Klaver start op de 400 meter.

12 uur geleden
Van Gerwen strandt vroegtijdig op Premier League-avond in Exeter

EXETER (ANP) - Michael van Gerwen is er niet in geslaagd om voor de vierde keer op rij de eindzege te pakken in de Premier League of Darts. In Exeter verloor hij in de kwartfinales van regerend wereldkampioen Luke Humphries: 6-3.

19 uur geleden