Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds niet overal helderheid over vergoeding ziekenhuiszorg

Nog steeds niet overal helderheid over vergoeding ziekenhuiszorg

DEN HAAG (ANP) - Meerdere ziekenhuizen zijn nog steeds in onderhandeling met zorgverzekeraars, blijkt uit een rondgang van het ANP onder nagenoeg alle ziekenhuizen. De gesprekken lopen dit jaar zo stroef, dat mogelijk niet overal voor 1 februari duidelijk is of met alle verzekeraars een overeenkomst is gesloten. Dat betekent dat wie een zorgverzekering kiest, soms niet zeker weet of de zorg bij een ziekenhuis wel wordt vergoed.

Eens per jaar kunnen mensen wisselen van zorgverzekeraar. Wie dat wil, moet voor 1 januari de lopende verzekering opzeggen. Voor 1 februari moet de nieuwe verzekering zijn afgesloten. Bij het kiezen kun je de vraag laten meewegen bij welke zorgverlener een verzekeraar zorg vergoedt. Dat kan van belang zijn als je bijvoorbeeld voor een behandeling naar een bepaald ziekenhuis wil.

Meerdere ziekenhuizen zeggen dat niet zeker is dat met alle verzekeraars afspraken over de vergoeding van zorg voor 1 februari rondkomen. Zo laat het Flevoziekenhuis in Almere deze week weten nog met een aantal verzekeraars in onderhandeling te zijn. "Er bestaat een behoorlijke kans dat we niet rondkomen voor 1 februari." Ook onder meer het Dijklander Ziekenhuis in Noord-Holland en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond verwachten niet voor die datum met alle verzekeraars een afspraak te hebben. Sommige ziekenhuizen, zoals het Medisch Centrum Leeuwarden, VieCuri in Limburg en Ziekenhuis Gelderse Vallei, weten helemaal niet of ze met alle verzekeraars een contract kunnen sluiten. In zo'n twintig andere ziekenhuizen lopen de onderhandelingen eveneens nog.

Moeizame gesprekken

Die gesprekken gaan dit jaar extra moeizaam. Dat komt onder meer door de hogere kosten voor energie, personeel en materialen. Ziekenhuizen willen daarvoor gecompenseerd worden.

De Consumentenbond zegt dat mensen die een nieuwe verzekering willen afsluiten "voor nare verrassingen" kunnen komen te staan. De bond adviseert mensen "heel goed te kijken" of een verzekeraar wel een contract heeft met het ziekenhuis. Dat advies geven ook meerdere ziekenhuizen. Als jouw verzekering geen contract heeft met een ziekenhuis en je wil daar toch in behandeling, zul je in veel gevallen een deel van die zorg zelf moeten betalen. Spoedzorg wordt overigens overal vergoed.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) liet eerder weten dat "de consument in ieder geval niet de dupe mag worden van de stroeve onderhandelingen". De autoriteit wijst er wel op dat wie al in behandeling is bij een bepaalde behandelaar, de zorg ook in het nieuwe jaar vergoed krijgt door de verzekeraar, ongeacht of er een nieuw contract is gesloten.

Meer uit Gezond

Lidl roept paella-verspakket terug om mogelijk glas in doperwten

HUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.

10 uur geleden
Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

19 uur geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

5 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

6 dagen geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

1 week geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

1 week geleden