Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds mensen vermist na dodelijke overstromingen Italië

Nog steeds mensen vermist na dodelijke overstromingen Italië

ROME (ANP/AFP/DPA) - Meerdere mensen worden donderdag nog vermist na de overstromingen in het noorden van Italië. Het dodental is inmiddels opgelopen tot zeker negen. Volgens regionale functionarissen zijn inmiddels meer dan 10.000 mensen geëvacueerd.

De regio Emilia-Romagna heeft al enkele dagen te maken met zware regenbuien. De provincies Ravenna, Forlì-Cesena en Rimini zijn het zwaarst getroffen. Stefano Bonaccini, de regiopresident van Emilia-Romagna, zei woensdag tegen de Italiaanse zender La7 dat in een periode van 36 uur de hoeveelheid regen is gevallen die normaal in zes maanden tijd valt.

Volgens de laatste informatie zijn 23 rivieren in de regio buiten hun oevers getreden en de autoriteiten registreerden 280 aardverschuivingen en 400 geblokkeerde wegen. In totaal zijn 41 gemeenten getroffen door overstromingen.

Hoogste alarmniveau

Inmiddels is de regen gestopt en donderdag wordt geen significante regenval meer verwacht. Toch waarschuwt de civiele beschermingsdienst voorzichtig te zijn. Zo'n 50.000 mensen zitten volgens de beschermingsdienst nog zonder elektriciteit en 100.000 mensen hebben geen verbinding met het mobiele netwerk. In de hele regio geldt nog steeds het hoogste alarmniveau. Het Italiaanse leger en de kustwacht hebben helikopters en opblaasbare boten ingezet om mensen uit hun huizen te bevrijden.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft een kabinetsvergadering bijeengeroepen om financiële steun voor Emilia-Romagna te regelen en verdere maatregelen te bespreken.

Het is de tweede keer deze maand dat Emilia-Romagna te maken heeft met slecht weer. Begin mei stierven in dezelfde regio twee personen tijdens stormen. Meteorologen zeggen dat de stortregens volgden na maandenlange droogte, waardoor de grond het water minder goed kon absorberen.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

7 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

36 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden