Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds meer amputaties dan voor de coronacrisis

Nog steeds meer amputaties dan voor de coronacrisis

GRONINGEN (ANP) - Nog steeds worden er veel meer amputaties verricht dan voor de coronacrisis, zegt voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging Sjoerd Bulstra. Reden daarvoor is de uitgestelde zorg tijdens de pandemie.

Vorig jaar werden er in Nederland drie keer zoveel amputaties uitgevoerd als in 2019, dus voor Covid-19. Van collega-orthopeden verneemt Bulstra dat het aantal amputaties ook dit jaar onverminderd hoog is. "Uit heel het land hoor ik dezelfde verhalen: vroeger deed iemand af en toe een amputatie, nu elke week."

Patiënten zijn vooral mensen met diabetes, die zich met diep ontstoken wonden aan hun voeten in het ziekenhuis melden. Zij zijn niet op tijd behandeld. Dat komt omdat ze zich niet gemeld hebben bij de huisarts tijdens de pandemie, omdat de gespecialiseerde poliklinieken niet open waren, of omdat er nog steeds wachtlijsten zijn voor zulke zorg. "Mensen met diabetes krijgen sneller wonden", legt Bulstra, emeritus hoogleraar orthopedie van het UMCG in Groningen uit. "Daarnaast kunnen ze vaak last hebben van neuropathie: gevoelloosheid in de zenuwuiteinden, waardoor ze wondjes niet voelen. Op gespecialiseerde poliklinieken worden deze mensen in de gaten houden. Wonden worden tijdig behandeld of er wordt speciaal schoeisel aangemeten om wondvorming te voorkomen."

Ernstige achteruitgang

Als dat allemaal niet op tijd gebeurt, kan een wond uit de hand lopen, met in het uiterste geval amputatie tot gevolg. "De wonden die orthopeden en vaatchirurgen op de diabetes- en voetpoli's tegenkomen zijn veel slechter en verder gevorderd dan voor de coronacrisis. We zullen dat ongetwijfeld ook terug gaan zien in de officiële cijfers over 2021."

Een amputatie betekent een "ernstige achteruitgang" in de kwaliteit van leven voor de patiënt, aldus Bulstra. "Een prothese is belemmerend, waardoor mensen minder lopen en hun conditie achteruit gaat. Ze kunnen bovendien hun zelfstandigheid verliezen. Dit is allemaal heel nadelig voor hun algehele gezondheid."

Meer uit Gezond

Oppositie teleurgesteld in PVV om zorgplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.

20 uur geleden
Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

LEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

23 uur geleden
NU'91 zeer ontevreden over plannen kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".

1 dag geleden
ActiZ grotendeels te spreken over plannen ouderenzorg kabinet

UTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.

1 dag geleden
Kabinet 'zwijgt in alle toonaarden' over kanker, vindt KWF

AMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "zwijgt in alle toonaarden" over kanker terwijl er in 2032 naar verwachting in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses zullen worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.

1 dag geleden
Agema wil 'even de tijd' om zorgbeloftes in te lossen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema wil "even de tijd" hebben om de zorgbeloftes die zij maakt in te lossen, zegt zij tegen de NOS. Ze herhaalt de beloftes dat zij het eigen risico wil verlagen, het arbeidstekort in de zorg wil terugdringen, en van streekziekenhuizen het "fundament van de zorg" wil maken.

1 dag geleden
Aftrek vervoerskosten bij ziekte wordt simpeler, belooft kabinet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in verband met een ernstige ziekte of handicap veel extra kilometers maken, kunnen daar vanaf volgend jaar veel makkelijker belastingaftrek voor krijgen. Zij mogen 23 cent per kilometer aftrekken, en daarnaast een vast bedrag van 925 euro.

1 dag geleden