Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog steeds meer amputaties dan voor de coronacrisis

Nog steeds meer amputaties dan voor de coronacrisis

GRONINGEN (ANP) - Nog steeds worden er veel meer amputaties verricht dan voor de coronacrisis, zegt voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging Sjoerd Bulstra. Reden daarvoor is de uitgestelde zorg tijdens de pandemie.

Vorig jaar werden er in Nederland drie keer zoveel amputaties uitgevoerd als in 2019, dus voor Covid-19. Van collega-orthopeden verneemt Bulstra dat het aantal amputaties ook dit jaar onverminderd hoog is. "Uit heel het land hoor ik dezelfde verhalen: vroeger deed iemand af en toe een amputatie, nu elke week."

Patiënten zijn vooral mensen met diabetes, die zich met diep ontstoken wonden aan hun voeten in het ziekenhuis melden. Zij zijn niet op tijd behandeld. Dat komt omdat ze zich niet gemeld hebben bij de huisarts tijdens de pandemie, omdat de gespecialiseerde poliklinieken niet open waren, of omdat er nog steeds wachtlijsten zijn voor zulke zorg. "Mensen met diabetes krijgen sneller wonden", legt Bulstra, emeritus hoogleraar orthopedie van het UMCG in Groningen uit. "Daarnaast kunnen ze vaak last hebben van neuropathie: gevoelloosheid in de zenuwuiteinden, waardoor ze wondjes niet voelen. Op gespecialiseerde poliklinieken worden deze mensen in de gaten houden. Wonden worden tijdig behandeld of er wordt speciaal schoeisel aangemeten om wondvorming te voorkomen."

Ernstige achteruitgang

Als dat allemaal niet op tijd gebeurt, kan een wond uit de hand lopen, met in het uiterste geval amputatie tot gevolg. "De wonden die orthopeden en vaatchirurgen op de diabetes- en voetpoli's tegenkomen zijn veel slechter en verder gevorderd dan voor de coronacrisis. We zullen dat ongetwijfeld ook terug gaan zien in de officiële cijfers over 2021."

Een amputatie betekent een "ernstige achteruitgang" in de kwaliteit van leven voor de patiënt, aldus Bulstra. "Een prothese is belemmerend, waardoor mensen minder lopen en hun conditie achteruit gaat. Ze kunnen bovendien hun zelfstandigheid verliezen. Dit is allemaal heel nadelig voor hun algehele gezondheid."

Meer uit Gezond

Artsen richten netwerk op om zorg voor vulva's te verbeteren

ROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.

1 dag geleden
Advocaat: tabakssector vertraagt ingrijpen tegen 'sjoemelsigaret'

DEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 dag geleden
Tonnen boete wegens gesjoemel met duizenden tandartsrekeningen

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een bv voor tandheelkundige zorg een boete van 227.000 euro opgelegd wegens verkeerde declaraties, een ondeugdelijke administratie en een gebrek aan transparantie.

1 dag geleden
Veel vraag naar hooikoortsmiddelen door veel pollen

DEN HAAG (ANP) - Door de vele pollen in de lucht is er veel vraag naar hooikoortsmiddelen bij drogisterijen. Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten dat er "zeer veel" hooikoortsmiddelen worden verkocht. "Er wordt ook opvallend veel advies gevraagd en gegeven, waarschijnlijk omdat verschillende allergieën zich tegelijk voordoen", zegt een woordvoerder.

1 dag geleden
Bloomberg: BNP Paribas beperkt obligatiedeals voor olie en gas

PARIJS (ANP) - BNP Paribas helpt bedrijven niet langer met het uitgeven van obligaties als ze daar nieuwe fossiele energieprojecten mee willen financieren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Franse bank beloofde vorige maand de financiering van olie- en gasprojecten verder te beperken, maar snijdt niet alle banden met die sector door.

2 dagen geleden
NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

2 dagen geleden
Minder dan 100 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Voor het eerst sinds juli 2021 liggen er minder dan honderd mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis. In de afgelopen dag zijn netto 28 bedden vrijgekomen, en daardoor behandelen ziekenhuizen nu 75 mensen die het coronavirus onder de leden hebben.

2 dagen geleden