Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog onduidelijk wat staking ziekenhuizen betekent voor patiënten

Nog onduidelijk wat staking ziekenhuizen betekent voor patiënten

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuizen kunnen patiënten op dit moment nog geen duidelijkheid geven over de gevolgen van de staking op 16 maart. Op die dag zal personeel in tientallen ziekenhuizen zorg verlenen alsof het een zondag is. Dat betekent dat in principe alleen acute zorg doorgaat en geplande operaties en afspraken vervallen.

Wat dat betekent voor mensen die op 16 maart een ingreep hebben afgesproken, valt volgens meerdere ziekenhuizen nog niet te zeggen. "We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt of uw afspraak doorgaat op 16 maart", schrijft het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven aan patiënten. "Alleen op de afdelingen die uiteindelijk deelnemen aan de actie, zullen afspraken worden verzet. We weten op dit moment dus nog niet welke afdelingen meedoen met de staking." Zodra dat wel bekend is, krijgen mensen van het ziekenhuis te horen of hun operatie of behandeling wordt verzet. Wanneer mensen meer informatie krijgen, is op dit moment onduidelijk.

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Noord-Holland laat weten komende maandag met de vakbonden om de tafel te gaan over de staking. "Hoort u niets van het ziekenhuis, dan gaat uw afspraak gewoon door", valt op de website te lezen. Ook andere ziekenhuizen melden dat er een overleg met de actievoerders gepland staat en dat patiënten daarna mogelijk meer horen.

Betere cao

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht zet eveneens nog "op een rij welke zorg doorgaat op 16 maart en welke niet". Uiterlijk 10 maart komt er meer informatie op de website van het ziekenhuis. Wie twijfelt of een spreekuur, onderzoek of ingreep doorgaat, kan vanaf maandag 13 maart zelf bellen naar de afdeling, zegt het ziekenhuis. Ook de ziekenhuisleiding van het Albert Schweitzer "staat in nauw overleg met het actiecomité" dat de staking daar organiseert. Het Isala ziekenhuis in Zwolle en Meppel laat nog weten dat de zorg voor patiënten die al zijn opgenomen, "uiteraard" gewoon doorgaat.

Het ziekenhuispersoneel staakt om een betere cao af te dwingen. De ziekenhuizen hebben een gespreide loonsverhoging geboden: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden willen dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand omhooggaan. Verder willen de bonden onder meer betere afspraken over werktijden en roosters

Meer uit Gezond

Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

1 dag geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

2 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

3 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

3 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

3 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

3 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

3 dagen geleden