Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog onduidelijk waar Oekraïners zich moeten melden voor opvang

Nog onduidelijk waar Oekraïners zich moeten melden voor opvang

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk waar Oekraïners die naar Nederland vluchten zich moeten gaan melden om voor opvang in aanmerking te komen. De veiligheidsregio's praten maandag verder met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coördinatie en de opvangmogelijkheden. Vrijdag werd in het Veiligheidsberaad besproken dat elk van de 25 veiligheidsregio's 2000 opvangplekken gaat regelen voor Oekraïners die vanwege het Russische geweld hun land hebben verlaten.

Maar van een harde afspraak is nu nog geen sprake. De helft van de opvangplaatsen zal op korte termijn beschikbaar moeten zijn. "Veel veiligheidsregio’s en gemeenten zijn al volop bezig om dit voor te bereiden", laat een woordvoerder van het ministerie weten. De komende tijd wordt volgens Justitie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang.

Een woordvoerster van voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad laat weten dat met het ministerie een kort overleg is geweest over de "urgente behoefte aan opvangplekken" en de rol die de veiligheidsregio’s krijgen bij de organisatie hiervan. Volgens de zegsvrouw is iedereen nu aan het werk gegaan om een inventarisatie te maken. "Het bericht was nu: bereid je voor op wat mogelijk komt. We moeten rekening houden met een grote hoeveelheid mensen die we moeten helpen."

Aantallen per regio

Daarbij werd ook aangegeven dat de regio’s zich niet direct moeten vastpinnen op de aantallen van duizend op de korte termijn, en later nog eens duizend, zegt de woordvoerster van Bruls. Maandag wordt ook besproken of de aantallen voor alle regio’s dezelfde gaan zijn en ook wanneer de plekken er moeten zijn.

Het is niet duidelijk hoeveel Oekraïners al in Nederland zijn aangekomen. De afgelopen week hebben al zeker 250 Oekraïners aangeklopt bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers Ter Apel. Een deel vroeg asiel aan maar een ander deel wilde alleen informatie over hun reguliere verblijf. Oekraïners kunnen vrij reizen en negentig dagen in Nederland verblijven zonder visum. Besloten is in Europees verband dat de vluchtelingen het komende jaar een beschermde status hebben, maakte staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) donderdag in Brussel bekend.

Meer uit Binnenland

Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

PHILIPSBURG (ANP) - Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren. Kevin Maingrette van de partij NOW maakte maandag bekend zijn steun aan de coalitie van vier kleine partijen onder premierschap van Luc Mercelina in te trekken.

5 minuten geleden
Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS (ANP) - Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats. Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

1 uur geleden
Opnieuw stopt hongerstaker in Maastricht, vier gaan door

MAASTRICHT (ANP) - Opnieuw is een van de oorspronkelijk zes hongerstakers in Maastricht met zijn actie gestopt. De hongerstakers lieten maandagnamiddag weten dat een van hen te ziek is om door te gaan met de actie. De Franse student cultuurwetenschappen besloot na 85 uur niet te hebben gegeten zijn hongerstaking op te geven. Nadat eerder al een hongerstaker weer ging eten, zijn er nog vier over die doorgaan met de actie.

1 uur geleden
Palestina Komitee betwijfelt of arrestatiebevelen er komen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlands Palestina Komitee betwijfelt of er daadwerkelijk arrestatiebevelen zullen worden uitgevaardigd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister Yoav Gallant van Defensie. Voorzitter Robert Soeterik van de actiegroep kan zich vinden in de verzoeken hiertoe van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), maar verwacht dat er de komende tijd veel internationale druk op het strafhof zal worden uitgeoefend om te voorkomen dat de bevelen er komen.

3 uur geleden
ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven, werkt mee aan onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.

6 uur geleden
Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter groot. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt daarom gedurende een deel van de middag en avond code geel.

9 uur geleden
Joost Klein bedankt publiek Freshtival voor liefde

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein heeft zondag in Enschede de bezoekers van het festival Freshtival bedankt voor hun "liefde". Hij deed dat ongeveer vijftien minuten nadat hij zijn show op het muziekevenement was begonnen. Het was zijn eerste optreden na zijn diskwalificatie bij het Eurovisie Songfestival in Zweden.

21 uur geleden