Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog nooit kende Nederland zo'n warm jaar als 2020

Nog nooit kende Nederland zo'n warm jaar als 2020

DE BILT (ANP) - Met gemiddeld 12,7 graden in De Bilt is het dit jaar vooralsnog het warmste jaar in Nederland ooit. Dat maakt Weeronline bekend. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur op 11,1 graden.

Ook in 2007 was de gemiddelde temperatuur 12,7 graden. Alleen als er iets verder achter de komma gekeken wordt, dan is 2020 toch nipt warmer. Na dit jaar en 2007 volgen 2014 (12,6 graden), 2018 (12,4 graden) en 2019 (12,2 graden) op de voet.

De verschillen in het land zijn dit jaar wel groot. Zo was het over het algemeen warm in het zuiden, terwijl het in het noorden niet het warmste jaar ooit was. In de zuidelijke steden Maastricht en Eindhoven werd bijvoorbeeld het warmste jaar ooit gemeten, terwijl het in het noordelijk gelegen Leeuwarden warmer was in 2007 en 2014.

Zonnig jaar

Tot dusver werden dit jaar 104 warme dagen (20 graden of meer) geteld in De Bilt. Dat zijn er negentien meer dan gemiddeld, en dat aantal loopt vermoedelijk op tot dinsdag. Tot dan is het relatief warm weer. Het aantal echt zomerse dagen (25 graden of meer) dit jaar staat nu op 31, vijf meer dan gemiddeld. Tropisch warm (31 graden of meer) werd het twaalf keer, tegen vier gemiddeld.

In Nederland was het dit jaar niet alleen warm, maar ook uitzonderlijk zonnig. Alleen in 2003 kwam de zon vaker om de hoek kijken, aldus Weeronline. Inmiddels scheen de zon 1723 uur. Op 7 september had de zon al meer geschenen dan in een 'normaal' jaar. Als de zon de komende dagen blijft schijnen, kan 2020 de eerste plaats wat betreft zonuren overnemen.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

1 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

2 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

2 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

3 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

3 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

3 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

4 uur geleden