Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog niet opvallend rustig op de weg nu brandstofprijzen stijgen

Nog niet opvallend rustig op de weg nu brandstofprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten stappen vooralsnog niet minder in de auto nu de brandstofprijzen stijgen, zo meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is het juist iets drukker op de weg. Een onderzoeker van het NDW sluit niet uit dat Nederlanders later minder gaan autorijden omdat de prijzen aan de pomp zo hoog zijn.

Op 15 februari is het thuiswerkadvies versoepeld van "werk thuis" naar "werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor". Sindsdien is het duidelijk drukker geworden op de weg, afgezien van half februari, toen meerdere stormen over het land raasden.

Op woensdag 23 februari reden op een gemiddelde snelweg bijvoorbeeld bijna 50.000 auto's voorbij, 2000 meer dan twee weken eerder. Afgelopen woensdag was het ongeveer net zo druk. Hiervoor heeft het NDW op dertig locaties op snelwegen verspreid over het land metingen verricht.

Vertraging

Het effect van het veranderde thuiswerkadvies is volgens verkeerskundig adviseur Marthe Uenk-Telgen van het NDW "vooralsnog groter dan een eventuele daling door de stijgende brandstofprijzen". Een liter Euro95 kostte begin maart nog 2,24 euro aan de pomp en donderdag al 2,50 euro. Ook de dieselprijzen stijgen snel. Dat heeft te maken met de oplopende spanningen tussen het Westen en Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Volgens Uenk-Telgen kan het zijn dat de stijgende prijzen van olie en gas later pas doorwerken op de drukte op de weg. "Er zit ook een vertraging in doordat je rijdt op de tank die je eerder hebt gevuld," licht ze toe.

Vergeleken met dezelfde periode in 2019 - voor de uitbraak van het coronavirus - is het nog duidelijk rustiger op de weg.

Meer uit Binnenland

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

7 minuten geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

JASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

27 minuten geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

51 minuten geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

57 minuten geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

1 uur geleden
Recordvangst crystal meth in lading vervuilde grond

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft begin maart ruim 3200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook wel bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

1 uur geleden