Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog minder zee-ijs op Antarctica, record van 2017 verbroken

Nog minder zee-ijs op Antarctica, record van 2017 verbroken

BRUSSEL (ANP) - De omvang van het zee-ijs in het zuidpoolgebied was afgelopen maand kleiner dan ooit. Gemiddeld lag er 34 procent minder zee-ijs op Antarctica dan normaal in februari. Het vorige record van 2017 is daarmee verbroken, meldt de Europese dienst Copernicus. Het record zat eraan te komen: ook in januari lag er al veel minder ijs dan gebruikelijk voor die maand.

Afgelopen maand lag er gemiddeld zo'n 2,2 miljoen vierkante kilometer zee-ijs, ruim 1,1 miljoen onder het gemiddelde vastgesteld tussen 1991 en 2020. Het is momenteel zomer op Antarctica, de omvang van het zee-ijs bereikt over het algemeen zijn laagste punt in februari. Bij het vorige record in 2017 lag er in februari 28 procent minder zee-ijs dan gebruikelijk.

Sinds 2017 was de zee-ijsomvang vaker veel kleiner dan normaal. Opmerkelijk was volgens Copernicus wel dat in februari 2020 en 2021 het zee-ijs juist op normale grootte bleef. Tussen jaren kan dus een groot verschil zitten. De Europese dienst weet daarom nog niet of het zee-ijs voortaan vaker ver onder het gemiddelde uit zal komen.

Eén-na-warmste winter

Copernicus hield met behulp van satellietgegevens ook het zee-ijs op de Noordpool in de gaten. Daar was de totale oppervlakte afgelopen maand 4 procent onder het gemiddelde voor februari.

Deze winter was de één-na-warmste voor Europa. Copernicus zag dat het in februari in West- en Zuid-Europa droger was dan gemiddeld. Het smeltende ijs, de warmte en droogte kunnen allemaal gevolgen zijn van klimaatverandering. Door te veel uitstoot van broeikasgassen warmt de aarde op.

Smeltend zee-ijs verhoogt de zeespiegel niet, omdat het ijs op het water drijft en evenveel weegt als het water. Wel is het van belang. Het ijs weerkaatst zonlicht, en gaat zo dus verdere opwarming van de aarde tegen. Ook is het zee-ijs een soort buffer voor het landijs dat op de polen ligt. Als dat landijs smelt en daarmee in het water belandt, dan stijgt de zeespiegel wel.

Meer uit Buitenland

Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

7 minuten geleden
Mogelijk woensdag aanklacht en arrestatiebevel tegen Trump

NEW YORK (ANP) - De beslissing of de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in New York genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

1 uur geleden
Activiste Greta Thunberg mag van rechter Zweedse staat aanklagen

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse rechter heeft Greta Thunberg en een groep van 600 andere klimaatactivisten toestemming gegeven om de Zweedse staat aan te klagen. De jongeren vinden dat Stockholm onvoldoende heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Nadat de groep de aanklacht op een paar punten aangepaste, mag de zaak nu doorgaan.

1 uur geleden
Bruce Springsteen krijgt hoogste Amerikaanse onderscheiding

WASHINGTON (ANP) - Bruce Springsteen gaat dinsdag op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De zanger is een van de twaalf sterren die tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis de National Medal of Arts ontvangt, de hoogste onderscheiding die een artiest kan krijgen van de Amerikaanse overheid.

3 uur geleden
Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

MOSKOU (ANP/AFP) - Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

4 uur geleden
Honderden arrestaties bij ongeregeldheden Frankrijk na stemming

PARIJS (ANP) - Bij ongeregeldheden die zijn uitgebroken nadat de Franse regering op het nippertje een motie van wantrouwen had overleefd, zijn in Frankrijk honderden mensen aangehouden. In Parijs alleen al 234 volgens de politie, velen wegens vernieling en brandstichting. Betogers en relschoppers trokken maandag de straten op nadat de regering van president Macron en premier Borne een omstreden pensioenhervorming had doorgedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Alleen de val van de regering zou die wetgeving nog kunnen blokkeren De regering heeft geen meerderheid in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering.

5 uur geleden