
Nog minder toestellen Lufthansa in de lucht door coronacrisis
FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht nog meer geplande vluchten niet uit te voeren vanwege het nieuwe coronavirus. De onderneming rekent erop dat tot 19 april zo'n 5 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten zal worden uitgevoerd. Circa 700 van de 763 toestellen van de luchtvaartreus blijven aan de grond.
Topman Carsten Spohr kon bij de publicatie van de jaarcijfers de ontwikkelingen voor dit jaar niet voorspellen. "De verspreiding van het coronavirus heeft de hele wereldeconomie en ons bedrijf in een tot dusver onbekende noodtoestand gebracht", zo zei hij. "Niemand kan de gevolgen op dit moment voorzien. Hoe langer deze crisis duurt, hoe groter de kans dat de toekomst van de luchtvaart niet gegarandeerd kan worden zonder overheidssteun."
Lufthansa houdt momenteel, ook via een aantal dochtermaatschappijen, nog een aantal verbindingen in stand. Die zijn vooral bedoeld om Duitsers die nog in het buitenland zijn terug te halen. Verder blijven ook vrachtvluchten uitgevoerd worden.
Opgelopen brandstofkosten
Lufthansa sloot 2019 af met een winst van 1,2 miljard euro. Dat was 44 procent minder dan een jaar eerder. De winstdaling is deels het gevolg van sterke concurrentie op de markt voor vliegtickets wat de prijs drukte. Dit was vooral op de thuismarkten van het bedrijf het geval. Naast Duitsland is Lufthansa met dochters als Swiss en Austrian Airlines onder meer ook in Zwitserland en Oostenrijk actief.
Verder kampte Lufthansa net als sectorgenoten vorig jaar met sterk opgelopen brandstofkosten. Op jaarbasis viel de tankbon voor de onderneming 600 miljoen euro hoger. De totale omzet van Lufthansa viel met 36,4 miljard euro 2,5 procent hoger uit dan een jaar eerder. Met het vervoeren van passagiers verdiende de onderneming wel minder geld.
Lufthansa waagt zich niet aan voorspelling voor dit jaar vanwege de huidige crisis. De onderneming meldde in ieder geval geen dividend uit te zullen keren. Het bestuur van Lufthansa verlaagde ook het eigen basissalaris met 20 procent, om daarmee iets van kostenbesparingen te realiseren.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
8 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
13 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
15 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
18 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
22 uur geleden