Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog minder toestellen Lufthansa in de lucht door coronacrisis

Nog minder toestellen Lufthansa in de lucht door coronacrisis

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht nog meer geplande vluchten niet uit te voeren vanwege het nieuwe coronavirus. De onderneming rekent erop dat tot 19 april zo'n 5 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten zal worden uitgevoerd. Circa 700 van de 763 toestellen van de luchtvaartreus blijven aan de grond.

Topman Carsten Spohr kon bij de publicatie van de jaarcijfers de ontwikkelingen voor dit jaar niet voorspellen. "De verspreiding van het coronavirus heeft de hele wereldeconomie en ons bedrijf in een tot dusver onbekende noodtoestand gebracht", zo zei hij. "Niemand kan de gevolgen op dit moment voorzien. Hoe langer deze crisis duurt, hoe groter de kans dat de toekomst van de luchtvaart niet gegarandeerd kan worden zonder overheidssteun."

Lufthansa houdt momenteel, ook via een aantal dochtermaatschappijen, nog een aantal verbindingen in stand. Die zijn vooral bedoeld om Duitsers die nog in het buitenland zijn terug te halen. Verder blijven ook vrachtvluchten uitgevoerd worden.

Opgelopen brandstofkosten

Lufthansa sloot 2019 af met een winst van 1,2 miljard euro. Dat was 44 procent minder dan een jaar eerder. De winstdaling is deels het gevolg van sterke concurrentie op de markt voor vliegtickets wat de prijs drukte. Dit was vooral op de thuismarkten van het bedrijf het geval. Naast Duitsland is Lufthansa met dochters als Swiss en Austrian Airlines onder meer ook in Zwitserland en Oostenrijk actief.

Verder kampte Lufthansa net als sectorgenoten vorig jaar met sterk opgelopen brandstofkosten. Op jaarbasis viel de tankbon voor de onderneming 600 miljoen euro hoger. De totale omzet van Lufthansa viel met 36,4 miljard euro 2,5 procent hoger uit dan een jaar eerder. Met het vervoeren van passagiers verdiende de onderneming wel minder geld.

Lufthansa waagt zich niet aan voorspelling voor dit jaar vanwege de huidige crisis. De onderneming meldde in ieder geval geen dividend uit te zullen keren. Het bestuur van Lufthansa verlaagde ook het eigen basissalaris met 20 procent, om daarmee iets van kostenbesparingen te realiseren.

Meer uit Financieel

Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

25 minuten geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

1 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

2 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

2 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

5 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

5 uur geleden
Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

6 uur geleden