
Nog meer subsidie voor fossiele sector dan eerder gedacht
DEN HAAG (ANP) - Naar de fossiele sector gaan nog meer subsidie en fiscale voordelen dan voorheen werd gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om jaarlijks tussen de 39,7 miljard en 46,4 miljard euro. Dat staat in de stukken die op Prinsjesdag naar buiten komen.
Ingewijden bevestigen berichtgeving van de NOS hierover. Het gaat alleen om een optelsom van alle voordelen voor het gebruik van fossiele energie en grondstoffen. Kosten voor de verbruikers zijn niet meegenomen. In het stuk staat ook dat een flink deel van de voordelen (ongeveer 17 miljard) vastliggen in internationale verdragen of richtlijnen van de Europese Unie.
Een recent onderzoeksrapport van SOMO, Oil Change International en Milieudefensie kwam al uit op een totaal van 37,5 miljard euro. Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zei toen al dat het bedrag hem bekend voor kwam. Jetten wil de fossiele voordelen helemaal afschaffen.
Voordelen verdwenen
Er zijn de laatste jaren ook al wel fossiele voordelen verdwenen. Volgens Jetten kan de afbouw van fossiele voordelen niet in een keer gebeuren. Daar moet volgens hem een afbouwplan voor komen. Lang was onduidelijk hoeveel subsidie en fiscale voordelen er naar de fossiele sector gingen.
Actiegroep Extinction Rebellion voert actie tegen fossiele subsidies door regelmatig een deel van de A12 in Den Haag te blokkeren. De klimaatactivisten kondigden onlangs aan het stuk snelweg elke dag te gaan bezetten.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groot deel van de Ring A10 in Amsterdam is sinds vrijdagavond dicht door het festival dat zaterdagochtend begint op de snelweg. De Ring West, Zuid en Oost, de wegen tussen de afslag naar de A5 en de afslag A10, zijn tot zondagmiddag niet toegankelijk voor het verkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met meer dan een uur extra reistijd.
39 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De problemen met het systeem voor het aanvragen van schadevergoeding van de NS zijn nog niet verholpen. De vervoerder hoopte dat die voor het weekend opgelost zouden zijn, maar volgens een NS-woordvoerder is er iets nog niet goed. De hoop is nu dat het systeem maandag weer in gebruik kan worden genomen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail waarschuwt voor mogelijke gevolgen op het spoor door de hitte van komend weekend. Bij hoge temperaturen komen op het spoor vaker storingen voor. Medewerkers controleren bij warm weer vaker hoe het spoor erbij ligt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vier minderjarigen zijn vrijdag veroordeeld tot werkstraffen van veertig tot vijftig uur voor openlijke geweldpleging. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag waren ze betrokken bij de grote rellen in Scheveningen op 1 mei en pleegden ze openlijk geweld tegen de politie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als ergens ruimte voor bedrijven verdwijnt, moet elders nieuwe ruimte bij komen. Dat uitgangspunt staat in een 'visie' die Vincent Karremans, de nieuwe demissionair minister voor Economische Zaken, met de Tweede Kamer heeft gedeeld.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met Israëlische organisaties via het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Het college van bestuur (CvB) wacht eerst de uitkomsten van Europees onderzoek af naar de naleving van het associatieverdrag met Israël.
3 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg hebben ingestemd met de aankoop van 354 hectare grond in de buurt van industriegebied Chemelot. Limburg wil de grond met de gemeente Sittard-Geleen overnemen van voedingsconcern dsm-firmenich, onder meer voor de bouw van een hoogspanningsstation. Met de aankoop is zo'n 26 miljoen euro gemoeid, waarvan beide overheden de helft betalen.
4 uur geleden