Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

Nog meer indirecte discriminatie door algoritmes DUO dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - Studenten met een migratieachtergrond zijn inderdaad indirect gediscrimineerd door de computersystemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de organisatie die onder meer over de studiefinanciering gaat. En die discriminatie was waarschijnlijk nog groter dan gedacht. Dat komt naar voren uit een onderzoek in opdracht van de dienst.

De studenten werden twee keer zo vaak als frauderisico gezien als autochtone medestudenten. Ze werden bovendien ruim zes keer zo vaak uitgekozen voor een huisbezoek. De onderzoekers van bureau Algorithm Audit spreken van een "duidelijke structurele trend in de vooringenomenheid".

In maart bleek ook al dat de DUO studenten met een migratieachtergrond indirect had gediscrimineerd. Het huidige onderzoek heeft de controles van DUO vergeleken met gegevens van statistiekbureau CBS. Die data waren niet beschikbaar bij het eerste onderzoek. Met die gegevens erbij is "de vertekening nog sterker" dan in het eerste onderzoek, aldus Algorithm Audit. Met andere woorden: de indirecte discriminatie was nog groter dan gedacht.

Algoritme

Zelfs studenten zonder frauderisico werden extra gecontroleerd. Studenten met een migratieachtergrond met een "laag risico" kregen bijna twee keer zo vaak alsnog een onderzoek als autochtone studenten met dezelfde inschatting.

Doordat de studenten met een migratieachtergrond vaker werden gecontroleerd, werden daar ook meer problemen gevonden. Dat versterkte het algoritme, terwijl het helemaal niet zeker is dat er daadwerkelijk meer gesjoemeld werd dan bij autochtone studenten. Misschien sjoemelden autochtonen ook, maar dat kwam niet aan het licht door gebrek aan controle.

De term indirecte discriminatie betekent dat er niet iemand was die rechtstreeks besloot om de ene groep studenten anders te behandelen dan de andere groep, maar dat de systemen zo waren ingesteld dat de ene groep vaker werd gecontroleerd dan de andere groep. Zo keken de controleurs bijvoorbeeld hoe ver een student van zijn of haar ouders af woonde. Studenten met een migratieachtergrond blijven doorgaans dichter in de buurt van hun ouders wonen, en werden alleen al om die reden vaker gecontroleerd. Autochtone studenten wonen vaker in een studentenhuis, en dit was juist een criterium om minder vaak te gaan controleren.

Meer uit Binnenland

Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

4 uur geleden
Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug

BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.

5 uur geleden
Koos Meinderts en Edward van de Vendel winnen Zilveren Griffels

AMSTERDAM (ANP) - Schrijvers Koos Meinderts en Edward van de Vendel behoren dit jaar tot de winnaars van de Zilveren Griffel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Zij maken in september kans op een Gouden Griffel, de belangrijkste Nederlandse boekenprijs voor jeugdliteratuur.

5 uur geleden
AVROTROS zendt documentaire over Jan Cremer opnieuw uit

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

5 uur geleden
Meisje (3) met spoed naar ziekenhuis na ongeval in Breda

BREDA (ANP) - Een 3-jarig meisje is woensdagmiddag met spoed naar een ziekenhuis gebracht, nadat ze in Breda onder een taxibusje terecht was gekomen. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, moet nog blijken, zegt een politiewoordvoerder. "Het ziet eruit dat ze ernstig gewond is, maar dat is nog niet zeker en moet nog worden vastgesteld."

6 uur geleden
Blokkades toegangswegen campus Universiteit Wageningen weg

WAGENINGEN (ANP) - De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israƫl verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

6 uur geleden