Nog maar eens per drie jaar preventief onderzoek naar borstkanker
DEN HAAG (ANP) - Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt verdere vertraging op door de corona-uitbraak. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet zich genoodzaakt de periode tussen twee onderzoeken tijdelijk te verlengen, van twee jaar naar maximaal drie jaar.
Het streven om vrouwen van 50 tot 75 jaar iedere twee jaar te onderzoeken werd vorig jaar al niet gehaald door personeelstekorten. Inmiddels zit er gemiddeld 2,5 jaar tussen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de verlenging van de termijn heeft geadviseerd.
Het preventieve onderzoek kwam begin dit jaar, tijdens de eerste coronagolf, enige tijd helemaal stil te liggen. In juni werd het weer opgestart, maar door de coronamaatregelen is de capaciteit lager dan voorheen.
Regionale verschillen
Door de problemen zijn grote regionale verschillen ontstaan, aldus het RIVM, en dat is onwenselijk. Door de termijn landelijk op te rekken naar eens in de drie jaar, worden die verschillen verkleind. Ook ontstaat zo ruimte om nieuwe medewerkers op te leiden. "Zo wordt er geïnvesteerd in voldoende capaciteit zodat vrouwen op termijn weer met kortere tussenpozen uitgenodigd kunnen worden."
Ongeveer een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Met het bevolkingsonderzoek kan de ziekte in een vroeg stadium worden opgespoord, zodat de kans op succesvolle behandeling zo hoog mogelijk is. Bij vrouwen die eraan meedoen, worden mammografieën gemaakt, röntgenfoto's van de borsten. Die worden beoordeeld door radiologen. Als zij afwijkingen zien, kan nader onderzoek worden gedaan.
Het RIVM maakte donderdag verder bekend dat het bevolkingsonderzoek vorig jaar bij ruim 6500 vrouwen borstkanker aan het licht heeft gebracht. Het gezondheidsinstituut ziet bevolkingsonderzoeken, die ook bestaan voor baarmoederhalskanker en darmkanker, als "goed lopende programma’s die veel gezondheidswinst opleveren".
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoopt met diverse maatregelen de lage vaccinatiegraad in delen van de stad omhoog te krijgen. Verloskundigen van vijf praktijken gaan vanaf nu zelf kinkhoestvaccins aanbieden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. De jeugdgezondheidszorg gaat bovendien in oktober op een middelbare school alsnog de standaard kindervaccinaties aanbieden aan scholieren die deze niet hebben gekregen. Het gemeentebestuur noemt het zelf "scherpe maatregelen".
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 36.000 mensen hebben vorige week zelf een afspraak gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus. Een week eerder waren er 32.000 nieuwe afspraken gemaakt en de week daarvoor zo'n 13.000. Volgens GGD GHOR Nederland zijn nu in totaal zo'n 81.000 afspraken gemaakt voor de prikronde, die maandag is begonnen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Het nieuwe kabinet legt met de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord en de gelekte besluiten niet de bouwstenen die nodig zijn om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Dat zegt ABN AMRO voorafgaand aan de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag. De vergrijzing vormt volgens de bank een "belangrijke uitdaging" voor Nederland op de lange termijn.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.
3 dagen geleden