Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen versoepelingen na tussentijds OMT-advies

Nog geen versoepelingen na tussentijds OMT-advies

DEN HAAG (ANP) - Er komen nog geen versoepelingen van de coronamaatregelen, na een tussentijds OMT-advies. De eerste onderzoeken over de besmettelijkere omikronvariant lijken weliswaar positief, maar toch verwachten de medisch experts dat rond de jaarwisseling het aantal ziekenhuisopnames gaat toenemen door deze coronavariant. Vanwege de onzekerheid rondom omikron houdt het kabinet vast aan de huidige lockdown.

Volgens onderzoeken uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijkt het erop dat patiënten minder snel in het ziekenhuis komen door omikron dan door de tot dusver dominante deltavariant. In het Verenigd Koninkrijk zouden mensen besmet met omikron ongeveer 20 tot 25 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Maar het OMT benadrukt dat er nog geen uitsluitsel is, mede omdat de onderzoeken bij slechts kleine groepen patiënten zijn uitgevoerd. Ook is de bevolking van bijvoorbeeld Zuid-Afrika jonger dan de Nederlandse, wat het beeld verder kan vertekenen. Jonge mensen hebben ook bij de deltavariant een kleinere kans om ernstig ziek te worden. Volgens het OMT is er dan ook "onvoldoende zekerheid over de eigenschappen van de omikronvariant om aanpassingen van het huidige maatregelenpakket te adviseren".

Het volgende 'weegmoment' is op 3 januari. Dan kijkt het kabinet wat mogelijk is in het onderwijs. Vooralsnog is het onderwijs tot zeker 9 januari gesloten. De lockdown die nu geldt, blijft tot 14 januari van kracht.

Meer uit Binnenland

Eerste Kamer wil stikstoffonds voorlopig niet behandelen

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer wil het stikstoffonds niet meer behandelen, totdat er een nieuw kabinet is. Senator Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) meldde dinsdag tijdens een vergadering dat haar fractie een verzoek om het controversieel te verklaren zal steunen. Daarmee zijn ten minste 41 van de 75 senatoren voor het controversieel verklaren van het stikstoffonds.

7 minuten geleden
Rotterdam wil noodwet voor energieprojecten met stikstofuitstoot

ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam roept het demissionaire kabinet op om met noodwetgeving te komen, zodat projecten die bijdragen aan de energietransitie kunnen doorgaan, ondanks de stikstof die vrijkomt bij de bouw. "Nieuwe projecten in de haven kunnen nu niet starten doordat er geen natuurvergunning is vanwege stikstofdepositie", schrijven twee wethouders dinsdag in een brandbrief.

20 minuten geleden
Kamer wil einde aan uitzonderingspositie voor Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet een einde komen aan de uitzondering op uitstootregels voor Tata Steel, vindt de Tweede Kamer. Bijna de hele Kamer wil dat de regering "zo spoedig mogelijk" de Europese uitzondering terugdraait, zodat ook Tata Steel aan de geldende regels wordt gehouden.

47 minuten geleden
Rob Stenders stopt als zendermanager van Radio Veronica

AMSTERDAM (ANP) - Rob Stenders stopt als zendermanager bij Radio Veronica, maar blijft wel actief als presentator van zijn middagprogramma op de zender. Dat bevestigt een woordvoerder van nieuwe eigenaar Mediahuis na een bericht van Adformatie hierover.

49 minuten geleden
Kamer wil verbod op 'onnodige medische ingrepen' in veehouderij

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil vanaf 1 januari 2025 een verbod op "onnodige medische ingrepen" bij dieren, zoals het afknippen van staarten bij biggen. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel hiertoe van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

51 minuten geleden
Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

58 minuten geleden
Tweede Kamer wil dat de import van kalfjes stopt

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de import van kalfjes. Volgens het onlangs vertrokken PvdD-Kamerlid Leonie Vestering gaan de lange reizen met de "piepjonge kalfjes gepaard met ernstig dierenleed". Zij meldt ook dat het afgelopen halfjaar meer kalfjes uit Ierland zijn gehaald dan daarvoor.

1 uur geleden