Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen uitsluitsel landbouwakkoord, LTO wijst tekst af

Nog geen uitsluitsel landbouwakkoord, LTO wijst tekst af

DEN HAAG (ANP) - Het landbouwakkoord laat voorlopig op zich wachten. Ondanks een ultimatum van boerenlobbyorganisatie LTO, ligt er deze week hoogstwaarschijnlijk zelfs nog geen definitieve tekst van een onderhandelingsakkoord. LTO, een belangrijke partij voor het kabinet om aan tafel te houden, wijst de concepttekst zoals die er nu ligt, wel af. Er is "forse bijsturing" nodig, laat de organisatie weten.

Het overleg van de 'hoofdtafel' leverde maandag niet het gehoopte resultaat op. LTO eiste vorige maand dat er deze week uiterlijk uitsluitsel zou komen over de definitieve tekst. Die gewenste duidelijkheid blijft uit, en op 17 mei praten de betrokken organisaties aan de hoofdtafel verder. Volgens LTO moet er op die dag écht een definitief onderhandelaarsakkoord liggen. Zo'n akkoord wordt dan voorgelegd aan de betrokken achterbannen. En wordt doorgerekend door onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving. Ook het ministerie van Landbouw hoopt op 17 mei duidelijkheid te kunnen geven over het akkoord.

Toekomstperspectief

LTO schrijft in een verklaring dat "de tekst voor ons onvoldoende wenkend perspectief biedt" voor boeren om te laten doorrekenen. Het concept is dan ook niet rijp om voorgelegd te worden aan de bestuurlijke achterban en later de leden. "De kritiek op het concept werd breder gedeeld door verschillende deelnemers aan tafel", aldus LTO. Er wordt dan ook een "laatste poging" gedaan om "forse verbeteringen" aan te brengen aan de tekst.

Het rommelt al langer rond het akkoord, vooral op de afspraken over grond, het mestbeleid en het verdienvermogen van boeren. Voor dat laatste thema moeten ketenbedrijven, waaronder supermarkten en veevervoerders, een bijdrage leveren, volgens onder meer het kabinet. LTO noemt als belangrijk punt ook de legalisering van PAS-melders. Zij hadden volgens het oude stikstofbeleid geen vergunning nodig voor (de uitbreiding van) hun onderneming, maar zijn na de belangrijke stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 wel vergunningsplichtig.

Een akkoord is politiek ook belangrijk, omdat landbouwminister Piet Adema er toekomstperspectief mee wil schetsen voor boeren. De boerensector zal, voornamelijk vanwege de stikstofcrisis, flink moeten veranderen de komende jaren. Bovendien heeft coalitiepartij CDA aangegeven te willen heronderhandelen over de stikstoftekst in het coalitieakkoord. Dat gesprek zal pas worden gevoerd als er duidelijkheid is over het landbouwakkoord.

Meer uit Binnenland

Nablussen brand Oss gaat door, omwonenden nog niet naar huis

OSS (ANP) - De brandweer in Oss is zondag nog altijd bezig met het nablussen van de brand die vrijdagochtend uitbrak in het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in de Brabantse gemeente. Vijf mensen die in de directe omgeving wonen, hebben de nacht elders doorgebracht. Of zij zondag naar huis kunnen, is niet bekend. Door de brand ging het pand verloren, een loods van 300 bij 150 meter vol levensmiddelen.

6 minuten geleden
Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Claude, FLEMMING, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden. Toen de Ambassadeurs de lucht ingingen, was het droog en brak de zon een beetje door.

1 uur geleden
Alle vijf aangehouden personen rondom herdenking Dam weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De vijf mensen die zaterdag rondom de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagochtend weten. Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden. Een 41-jarige man werd eerder op de zaterdag al opgepakt voor opruiende teksten die hij op sociale media zou hebben gezet.

1 uur geleden
Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

HOUTEN (ANP) - Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

3 uur geleden
Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond "laat in vrijheid gesteld", aldus Ebbink.

4 uur geleden
Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders in de gastprovincie. Daarna gaan alle vrijheidsvieringen in het land van start.

8 uur geleden
Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

AMSTERDAM (ANP) - April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Daar treden ze op in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte. Het is de dertigste keer dat het concert plaatsvindt.

8 uur geleden