Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen stemming over vrouwenquotum

Nog geen stemming over vrouwenquotum

DEN HAAG (ANP) - Een voorstel om een bindend vrouwenquotum in te stellen in het bedrijfsleven wordt deze week toch niet in stemming gebracht. Het was dinsdag nog niet duidelijk of er een meerderheid is voor het plan van D66 en CDA, en er staat volgende week nog een debat over emancipatie op de agenda. De twee coalitiepartijen besluiten hun kruit droog te houden tot na dat debat, laten Haagse bronnen weten.

Het voorstel is gebaseerd op een advies van de Sociaal Economische Raad (SER). Omdat het 'streefcijfer' van 30 procent de afgelopen jaren niet voldoende wordt gehaald, adviseerde de SER een verplicht quotum in te stellen van 30 procent vrouwen in raden van commissarissen. Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) dienden vorige week een motie in, om dat advies "integraal over te nemen".

Voor de christendemocraten is het advies van de SER leidend. Daarin pleiten voor het eerst ook werkgevers voor een bindend quotum. Het gaat overigens om een zogeheten ingroeiquotum. Als een raad van commissarissen minder dan 30 procent vrouwen telt en er een positie vrijkomt, mag deze positie niet door een man worden vervuld. Totdat er een geschikte vrouw is gevonden, blijft de stoel leeg.

De verhoudingen in de Kamer op dit onderwerp zijn sinds het besluit van het CDA spannend. Of het voorstel een meerderheid haalt, hangt af van de SP. Die partij houdt de spanning er vooralsnog goed in. Kamerlid Jasper van Dijk schatte de kansen vorige week in op fiftyfifty. Fractievoorzitter Lilian Marijnissen zei bij WNL op Zondag dat het "belangrijk is dat er een toezegging komt voor alle vrouwen, niet alleen in de boardroom".

Meer uit Politiek

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

DEN HAAG (ANP) - In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.

51 minuten geleden
Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

1 uur geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

3 uur geleden
Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

6 uur geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

6 uur geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

1 dag geleden
Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet. Bosma wil dat Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren."

1 dag geleden