Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen spoor van 'kerstcadeau' Noord-Koreanen

Nog geen spoor van 'kerstcadeau' Noord-Koreanen

SEOUL (ANP) - De Zuid-Koreaanse strijdkrachten zien nog weinig ongebruikelijke militaire activiteiten in Noord-Korea. Dat heeft de Verenigde Staten een "kerstcadeau" in het vooruitzicht gesteld als de Amerikanen geen toezeggingen doen om het vastgelopen nucleaire overleg tussen de landen vlot te trekken.

Zuid-Koreaanse functionarissen zeggen tegen persbureau Yonhap dat het buurland scherp in de gaten wordt gehouden. "Er zijn nog geen specifieke ontwikkelingen in Noord-Korea waargenomen die wijzen op in het oog springende militaire acties", zegt een legerofficier.

Het is nog onduidelijk waar het "kerstcadeau" precies uit moet bestaan, maar volgens Yonhap wordt gevreesd dat de Noord-Koreanen weer een intercontinentale ballistische raket lanceren. Pyongyang noemde een lancering van zo'n langeafstandsraket in juli 2017 ook een "cadeau" voor de VS.

Provocaties

Noord-Korea heeft dit jaar meerdere rakettesten uitgevoerd, maar geen langeafstandsraketten afgeschoten. Het land is echter ongeduldig omdat weinig schot zit in het overleg met de VS. Met provocaties kan worden geprobeerd druk uit te oefenen op Washington.

De VS willen dat de Noord-Koreanen hun nucleaire en raketprogramma ontmantelen, terwijl het regime van Kim Jong-un af wil van zware internationale sancties.

Meer uit Buitenland

Rusland valt energiefaciliteiten aan in heel Oekraïne, ook Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Rusland heeft dinsdagnacht luchtaanvallen uitgevoerd in diverse Oekraïense regio's. Volgens de Oekraïense minister van Energie waren de aanvallen gericht op energiefaciliteiten in onder meer de steden Kyiv, Poltava en Lviv, en elders in het land.

1 uur geleden
VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie stopgezet omdat Israël niet tegemoet was gekomen aan de Amerikaanse "zorgen" over Israëlische plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

2 uur geleden
Bemande proefvlucht met Starliner niet voor 17 mei

CAPE CANAVERAL (ANP/AFP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag 17 mei naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), meldt NASA. De proefvlucht werd maandagnacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket.

3 uur geleden
Tijdelijke pier voor kust Gaza gereed maar nog niet in gebruik

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tijdelijke haven is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

5 uur geleden
Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen. De artiest had in het Ierse Ogham-alfabet 'ceasefire' (staakt-het-vuren) en 'freedom for Palestine' op het lichaam staan, maar dat mocht niet van songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU).

6 uur geleden
Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

WASHINGTON (ANP) - De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

7 uur geleden
Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

9 uur geleden