Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen meetbare gevolgen Chinees toerisme naar Nederland

Nog geen meetbare gevolgen Chinees toerisme naar Nederland

GIETHOORN (ANP) - De gevolgen van het coronavirus voor het Chinese toerisme naar Nederland zullen waarschijnlijk pas eind maart of begin april blijken. Het NBTC laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van het staken van vluchten naar en vanuit China en of er annuleringen van (groeps)reizen te verwachten zijn.

"Het is heel lastig om daar nu uitspraken over te doen, aangezien we niet weten hoelang de reisbeperkingen duren en hoe het virus zich verder verspreidt", zegt Elsje van Vuuren van NBTC (het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen). Volgens haar wordt dat duidelijk bij aanvang van het 'tulpenseizoen' eind maart, als normaliter grote groepen Chinezen de Keukenhof, maar ook Giethoorn, de Zaanse Schans of Nuenen (het kerkje van Vincent van Gogh) bezoeken.

De Zaanse Schans, een grote toeristische trekpleister voor Aziaten, merkt nog niet veel van een geringere belangstelling. "Maar we verkopen geen kaarten dus het is moeilijk te meten en het is sowieso laagseizoen. Het zou me wel verbazen als we er helemaal níets van zouden merken", zegt een woordvoerder.

Laagseizoen

Vorig jaar kwamen 380.000 Chinezen naar Nederland en het is niet aannemelijk dat dat aantal door het coronavirus dit jaar zal groeien. Onderzoek van NBTC moet aangeven wat de impact kan zijn. "Maar vergeet niet dat we jaarlijks 6 miljoen gasten uit Duitsland ontvangen", relativeert ze de mogelijke effecten.

Toch is er in Giethoorn tot dusver maar één annulering van een groepsreis geweest, blijkt volgens Gabriella Esselbrugge uit een rondgang onder elf toeristenbedrijven in die bij Chinezen geliefde Overijsselse plaats. Esselbrugge heeft nog geen afzeggingen in haar hotel De Dames van De Jonge gekregen: "Het is laagseizoen, maar toch zijn zes kamers bezet door gasten uit China. En we krijgen ook nog steeds nieuwe boekingen binnen."

Drijvende kracht

Esselbrugge is sinds 2005 de drijvende kracht achter de komst van Chinese toeristen naar Giethoorn. Daarnaast drijft ze zes horecabedrijven met de naam Holland Giethoorn in China en ijvert ze voor het verspreiden van Nederlandse gastvrijheid in dat land.

Afgelopen donderdag keerde ze terug uit China na een bezoek aan Shanghai, Chengdu, Peking en het Dafeng Holland Flower Park in de provincie Jiangsu. "Mensen zijn daar niet in paniek, ze volgen alle instructies netjes op. Zelf zijn we vijf keer op onze temperatuur gecontroleerd en moesten we ook formulieren invullen, maar verder hebben we geen enkele last ondervonden", aldus Esselbrugge.

Uit voorzorg zijn haar zes horecabedrijven in China gesloten en zitten 24 personeelsleden noodgedwongen thuis. "Maar er is niemand ziek, gelukkig."

Meer uit Binnenland

Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

37 minuten geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

38 minuten geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

5 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

9 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

9 uur geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

11 uur geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

12 uur geleden