Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen meerderheid voor vorming Spaanse regering

Nog geen meerderheid voor vorming Spaanse regering

MADRID (ANP/DPA) - Spanje heeft nog geen nieuwe regering. Zoals verwacht stemden zondag 166 van de 350 parlementsleden voor de vorming van een nieuwe regering onder leiding van de nu nog interim-premier Pedro Sánchez. Een absolute meerderheid van 176 was vereist.

Verwacht wordt dat in een tweede stemronde dinsdag, wanneer er een gewone meerderheid nodig is, wel genoeg stemmen zijn voor vorming van een nieuwe regering.

De PSOE-partij van sociaaldemocraat Sánchez wil een coalitie vormen met het linkse Unidas Podemos. Die twee partijen hebben samen een minderheid van 155 parlementszetels. Daarom ging Sánchez praten met andere partijen om te garanderen dat zijn regering voldoende steun krijgt bij een vertrouwensstemming.

De Catalaanse separatistische partij ERC beloofde de komst van een regering onder leiding van de sociaaldemocraat Sánchez niet in de weg te staan. Zij onthouden zich dinsdag waarschijnlijk van stemmen, waarmee een meerderheid ontstaat. De ERC claimt afspraken met Sánchez te hebben gemaakt voor een open dialoog over de toekomst van Catalonië in ruil voor steun aan de regering.

Meer uit Politiek

Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

6 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 uur geleden
Den Haan opgelucht door vertrek uit Kamer na 2,5 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan, die namens 50PLUS in eerste instantie de Kamer in kwam, voelt zich opgelucht dat ze de Tweede Kamer verlaat. Ze doet niet mee aan de komende verkiezingen. Ze is evenwel "dankbaar en blij" dat ze tweeënhalf jaar Kamerlid mocht zijn.

12 uur geleden
Kamer wil begroting verbouwen, maar vormt nog geen verenigd front

DEN HAAG (ANP) - Veel partijen willen de begrotingsplannen van het kabinet verbouwen om meer te doen voor de armste huishoudens of middeninkomens. Maar het is moeilijker dan voorheen om een verenigd front te vormen. Sinds de val van het kabinet vlak voor de zomer is er geen coalitie meer. Waar de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie tot dan met elkaar wijzigingsvoorstellen in elkaar knutselden of die onderling steunden, is daar nu geen sprake van.

12 uur geleden
Van der Burg zoekt plekken voor alleenreizende asielkinderen

DEN HAAG (ANP) - Het blijft de komende 2,5 weken "ontzettend spannend" om voldoende opvangplekken voor vooral alleenreizende kinderen te vinden die asiel willen aanvragen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). De komende nacht is er voor iedereen een slaapplek, maar het blijft elke dag spannend, zegt hij. Hij weet nog niet of hij opnieuw een oproep aan alle burgemeesters gaat doen om alleenreizende kinderen in hun gemeente op te vangen. Dat deed hij ruim een jaar geleden. Wel moet Van der Burg weer elke dag bellen en appen met burgemeesters om aan te dringen om vooral minderjarige asielzoekers onderdak te bieden.

13 uur geleden
Kamervoorzitter grijpt in om opmerkingen DENK over Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe fractievoorzitter van DENK, Stephan van Baarle, kreeg bij zijn eerste grote optreden direct een standje van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Bergkamp vond, evenals het kabinet, dat Van Baarle veel te ver ging met zijn opmerkingen over VVD-leider en minister Yeşilgöz. Hij verwijt rechtse partijen "een racistisch zondebokverhaal" op te hangen. Dilan Yeşilgöz zou daarbij vooroplopen, met "leugens over vluchtelingen die een klimaat van haat aanwakkeren".

13 uur geleden