Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen kwart van jongvolwassenen haalde eerste HPV-prik

Nog geen kwart van jongvolwassenen haalde eerste HPV-prik

BILTHOVEN (ANP) - Van de jongvolwassenen die in aanmerking komen voor gratis vaccinatie tegen HPV heeft tot en met half oktober slechts 22 procent de eerste prik gehaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat de tijd begint te dringen als mensen tot 27 jaar de prikken nog gratis willen krijgen. Ze hebben tot 1 juni 2024 de tijd om de volledige vaccinatieserie af te ronden.

De vaccinatieserie tegen het humaan papillomavirus (HPV) bestaat uit twee prikken. Hier moet minstens vijf maanden tussen zitten. Het virus kan kanker veroorzaken. Met het vaccin vermindert het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Sinds 2008 zit de HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma, in eerste instantie was deze alleen voor meisjes.

Op advies van de Gezondheidsraad is dit jaar een inhaalcampagne gestart voor iedereen tot en met 26 jaar die nog geen prikken hadden gehad. In totaal gaat dat om 1,3 miljoen mensen geboren in 1996 tot en met 2003. Het merendeel was hiervan man, omdat veel vrouwen de prikken als tiener al hadden gehad. Het opkomstpercentage is daarom ook hoger onder mannen, ziet het RIVM nu. Wel signaleert het instituut dat jonge mannen vaker hun tweede prik uitstellen dan vrouwen.

Opkomstpercentage verschillend

Het RIVM raadt aan om niet te lang te wachten met de tweede prik. In 2024 wordt de vaccinatie op minder plekken in het land aangeboden en moet je zelf contact opnemen met de GGD in je regio om te zien waar je terecht kunt. Nu is het nog toegankelijker. Als je na juni zelf moet betalen, kost het 175 euro per prik.

Per regio is het opkomstpercentage erg verschillend, aldus het RIVM. Zo halen in studentensteden als Utrecht, Delft en Leiden meer jongvolwassenen de prikken dan op andere plekken in het land.

Meer uit Gezond

Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

3 uur geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

8 uur geleden
Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

9 uur geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

21 uur geleden
Aantal gevallen van mazelen stijgt tot 74

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

1 dag geleden
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn in de eerste vier maanden van dit jaar 7187 besmettingen gemeld.

1 dag geleden
Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

UTRECHT (ANP) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het "risicovol en zorgwekkend" dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken. Huisartsen hebben volgens de organisatie al diverse programma's opgestart om het gebruik van zogeheten benzodiazepinen ('benzo's') te verminderen. Het afbouwen ervan is volgens een woordvoerster van de LHV echter "heel complex". De vereniging zoekt de mogelijke oplossing van het probleem vooral in meer tijd voor gesprekken met patiënten.

1 dag geleden