Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen ingrijpen politie nodig sinds noodverordening Ter Apel

Nog geen ingrijpen politie nodig sinds noodverordening Ter Apel

TER APEL (ANP) - Sinds het ingaan van de noodverordening rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel heeft de politie vooralsnog niet hoeven ingrijpen vanwege asielzoekers die weigerden te vertrekken. Dat zegt een woordvoerder van de politie zondag desgevraagd.

Met ingang van zaterdag 12.00 uur geldt een noodverordening rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Onder de verordening is het voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum in principe verboden om zich rond het centrum te begeven. Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op, zo benadrukte de veiligheidsregio zaterdag. De noodverordening - die al was aangekondigd - is bedoeld om te zorgen dat mensen niet 's avonds blijven rondhangen. De regel geldt in principe tot 1 oktober.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei zondag al dat voor zover bekend niemand de nacht van zaterdag op zondag buiten voor de poorten van Ter Apel heeft doorgebracht. "Iedereen heeft een plek kunnen krijgen", zei ze. Wel kan het zijn dat mensen uit eigen wil hebben besloten er te blijven, hoewel zaterdagavond laat het voor de poorten leeg was, vertelde ze.

Zoutkamp

Op de vraag wat er gebeurt als asielzoekers toch niet willen vertrekken, wil de politiewoordvoerder zondag niet ingaan. Ze geeft aan dat "we" net pas onderweg zijn met de noodverordening en dat ze niet wil ingaan op hypothetische vragen. "We gaan zien hoe het zich ontwikkelt."

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio zegt dat asielzoekers die er niet horen te zijn, maar er toch worden aangetroffen, wordt opgedragen weg te gaan. Volgens hem is de maatregel bedoeld om mensen te overreden dat ze er niet hoeven te blijven. "Buitenslapers willen we niet meer, en het hoeft ook niet meer", geeft hij aan. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) beloofde vrijdag dat met ingang van vrijdagavond niemand meer buiten hoefde te slapen in Ter Apel.

Sinds zaterdag kunnen asielzoekers die niet terechtkunnen in Ter Apel worden opgevangen in de nieuwe 'wachtkamer' voor asielzoekers bij het Groningse Zoutkamp. In Zoutkamp kunnen de asielzoekers een paar dagen blijven totdat Ter Apel plek heeft om hun asielaanvraag te registreren. Asielzoekers die zich voor het eerst melden in Ter Apel, krijgen een nummer, waarmee ze uiteindelijk worden opgeroepen. Vervolgens worden ze per bus naar Zoutkamp gebracht. Binnen zeven dagen worden de asielzoekers vervolgens weer teruggebracht naar Ter Apel voor registratie van hun asielaanvraag.

Meer uit Binnenland

BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

2 uur geleden
Hof doet op 12 november uitspraak in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag zal op 12 november uitspraak doen in de klimaatzaak tussen verschillende milieuorganisaties en Shell. Het tijdstip moet nog worden vastgesteld, omdat rekening gehouden moet worden met de beursnoteringen van het olie- en gasconcern. Vrijdag vond de laatste van vier zittingsdagen in hoger beroep plaats, in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie met steun van Greenpeace en anderen.

5 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

5 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

6 uur geleden
Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

SÖLDEN (ANP) - De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een "op hoog niveau". Dat vertelt Christoph Silberberger van de Alpenpolitie aan het ANP. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de constante dreiging van meer lawines en werd zelfs kort stilgelegd.

6 uur geleden
Den Haag stemt in met standbeeld Paul van Vliet

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier Paul van Vliet krijgt hoogstwaarschijnlijk een standbeeld in zijn stad Den Haag. De gemeente steunt het plan daarvoor. Van Vliet overleed in april vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

7 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

7 uur geleden