Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen ingrijpen politie nodig sinds noodverordening Ter Apel

Nog geen ingrijpen politie nodig sinds noodverordening Ter Apel

TER APEL (ANP) - Sinds het ingaan van de noodverordening rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel heeft de politie vooralsnog niet hoeven ingrijpen vanwege asielzoekers die weigerden te vertrekken. Dat zegt een woordvoerder van de politie zondag desgevraagd.

Met ingang van zaterdag 12.00 uur geldt een noodverordening rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Onder de verordening is het voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum in principe verboden om zich rond het centrum te begeven. Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiënische situaties op, zo benadrukte de veiligheidsregio zaterdag. De noodverordening - die al was aangekondigd - is bedoeld om te zorgen dat mensen niet 's avonds blijven rondhangen. De regel geldt in principe tot 1 oktober.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei zondag al dat voor zover bekend niemand de nacht van zaterdag op zondag buiten voor de poorten van Ter Apel heeft doorgebracht. "Iedereen heeft een plek kunnen krijgen", zei ze. Wel kan het zijn dat mensen uit eigen wil hebben besloten er te blijven, hoewel zaterdagavond laat het voor de poorten leeg was, vertelde ze.

Zoutkamp

Op de vraag wat er gebeurt als asielzoekers toch niet willen vertrekken, wil de politiewoordvoerder zondag niet ingaan. Ze geeft aan dat "we" net pas onderweg zijn met de noodverordening en dat ze niet wil ingaan op hypothetische vragen. "We gaan zien hoe het zich ontwikkelt."

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio zegt dat asielzoekers die er niet horen te zijn, maar er toch worden aangetroffen, wordt opgedragen weg te gaan. Volgens hem is de maatregel bedoeld om mensen te overreden dat ze er niet hoeven te blijven. "Buitenslapers willen we niet meer, en het hoeft ook niet meer", geeft hij aan. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) beloofde vrijdag dat met ingang van vrijdagavond niemand meer buiten hoefde te slapen in Ter Apel.

Sinds zaterdag kunnen asielzoekers die niet terechtkunnen in Ter Apel worden opgevangen in de nieuwe 'wachtkamer' voor asielzoekers bij het Groningse Zoutkamp. In Zoutkamp kunnen de asielzoekers een paar dagen blijven totdat Ter Apel plek heeft om hun asielaanvraag te registreren. Asielzoekers die zich voor het eerst melden in Ter Apel, krijgen een nummer, waarmee ze uiteindelijk worden opgeroepen. Vervolgens worden ze per bus naar Zoutkamp gebracht. Binnen zeven dagen worden de asielzoekers vervolgens weer teruggebracht naar Ter Apel voor registratie van hun asielaanvraag.

Meer uit Binnenland

Opnieuw uithalers opgepakt in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.

5 minuten geleden
Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

52 minuten geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

55 minuten geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

12 uur geleden