Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog geen EU-besluit over rol in Libië

Nog geen EU-besluit over rol in Libië

BRUSSEL (ANP) - EU-landen hebben nog geen besluit genomen over hun rol bij het bewaken van het wapenembargo en een staakt-het-vuren in Libië. Wel hielden meerdere ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten bij overleg in Brussel de mogelijkheid open een taak op zich te nemen als de situatie dat toelaat. EU-buitenlandchef Josep Borrell kreeg de opdracht om op korte termijn met "concrete oplossingen" te komen, zei de Franse minister Jean-Yves Le Drian na afloop.

De situatie in het Noord-Afrikaanse land is nog erg instabiel. Op een conferentie in Berlijn spraken internationale hoofdrolspelers zondag af de strijdende partijen geen militaire steun meer te verlenen en te werken aan een wapenstilstand. De hoop is dat er vrede komt.

"Van belang is dat er echt een wapenstilstand op de grond komt", zei minister Stef Blok. "Dan wil Europa steun verlenen om te zorgen dat het een duurzame vrede kan worden." Het kan gaan om een observatie- of militaire missie. "Maar er is nu geen conclusie getrokken over wat die vervolgstappen zouden moeten zijn, omdat we eerst willen zien hoe partijen op de grond reageren op die oproep tot een wapenstilstand", aldus Blok. Of Nederland militairen wil uitzenden "hangt echt af van de condities van die wapenstilstand", aldus de minister.

Wapenembargo controleren

Borrell wil dat de maritieme EU-missie Sophia, die was ingesteld om mensensmokkel tegen te gaan, weer schepen gaat inzetten om het VN-wapenembargo te controleren. Die rol heeft de missie formeel nog steeds, maar sinds vorig voorjaar zijn geen marineschepen meer actief wegens verzet van Italië. De vorige regering in Rome hield dat tegen omdat afspraken over de verdeling van migranten over de EU uitblijven.

Meerdere ministers spraken zich uit voor 'reanimatie’ van de operatie. "Het kabinet heeft eerder aangegeven dat als er weer een missie op zee is om wapensmokkelaars tegen te houden, we daar constructief over zijn", zei Blok over Sophia.

Volgens Borrell moet de EU overwegen troepen in te zetten om toe te zien op een eventuele permanente wapenstilstand, maar zei dat daarvoor ook naar de VN en de Afrikaanse Unie wordt gekeken.

Meer uit Buitenland

Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

7 minuten geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

21 minuten geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt.

25 minuten geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

32 minuten geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

48 minuten geleden
OM België wil veroordeling acht terreurverdachten als mededaders

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Belgisch Openbaar Ministerie vraagt de volksjury in het proces van de terreuraanslagen van 2016 om acht van de tien verdachten te veroordelen als mededaders van en niet als medeplichtigen aan terroristische moord en poging tot moord. Volgens het OM is het mogelijk mededader te zijn van de aanslagen op vliegveld Zaventem en in de metro van Maalbeek zonder er fysiek bij aanwezig te zijn geweest.

1 uur geleden
Rode Kruis: dammen mogen nooit doelwit zijn

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft de verwoesting van een Oekraïense stuwdam scherp veroordeeld. "Een dam als de Kachovka-dam mag nóóit een target zijn. Onder het humanitair oorlogsrecht genieten dammen speciale bescherming, omdat een doorbraak tot ernstig menselijk leed kan leiden", stelt hoofd internationale hulp Derk Segaar van het Nederlandse Rode Kruis.

1 uur geleden