Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nog eens 18 jaar cel geëist tegen Joran van der Sloot'

'Nog eens 18 jaar cel geëist tegen Joran van der Sloot'

JULIACA (ANP) - Aanklagers eisen achttien jaar en vier maanden cel wegens drugssmokkel tegen de in Peru wegens moord vastzittende Nederlander Joran van der Sloot. Peruaanse media melden dat hij wordt gezien als de coördinator van drugssmokkel naar de gevangenis waar hij zijn celstraf uitzit in het zuidoosten van Peru.

Van der Sloot zou samen met zijn vriendin Eva Pacohuanaco en medeplichtigen bijna 300 gram cocaïne en 140 gram marihuana de gevangenis in Juliaca hebben willen binnensmokkelen. Pacohuanaco bracht in augustus de gevangenen levensmiddelen inclusief negentien rode bieten. De drugs bleken bij controle in die groenten te zitten. Pacohuanaco zegt dit niet te hebben geweten, maar de aanklagers eisen tegen haar ook achttien jaar wegens drugssmokkel. De straf wordt in de zaak verder geëist tegen drie medegevangenen van Van der Sloot. En tegen de broer van Pacohuanaco is veertien jaar geëist wegens zijn rol in de smokkelzaak.

Van der Sloot zit in Peru een celstraf van 28 jaar uit wegens de moord in 2010 op een 21-jarige Peruaanse, Stephany Flores Ramírez. Hij werd in 2012 in Lima veroordeeld en is na een paar jaar overgebracht naar de zeer zwaar bewaakte Challapalca-gevangenis op 4600 meter hoogte in de Andes. Het opeenstapelen van gevangenisstraffen is in het Peruaanse strafrecht mogelijk als de gepleegde misdrijven op verschillende tijdstippen gepleegd zijn door dezelfde dader. Maar de veroordeelde zou na uiterlijk 35 jaar vrij moeten komen als die geen levenslang heeft gekregen.

Van der Sloot werd eerder al verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005.

Meer uit Binnenland

Toch extra week tijd voor afnemen doorstroomtoets groep 8

DEN HAAG (ANP) - Scholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief aan de Tweede Kamer. Scholen in het zuiden van het land hadden kritiek op de planning, omdat de toets in de carnavalsperiode viel.

11 minuten geleden
Explosie bij winkel in Amsterdam-West, nog niemand aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Bij een winkel aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West vond in de nacht van maandag op dinsdag een explosie plaats. De politie heeft nog niemand aangehouden, laat een woordvoerster weten. Niemand is gewond geraakt.

55 minuten geleden
Zuid-Koreaanse president Yoon brengt staatsbezoek aan Nederland

DEN HAAG (ANP) - De president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, brengt in december een staatsbezoek aan Nederland, op uitnodiging van de koning. Ook zijn echtgenote Kim Keon-hee is erbij. Het is het eerste staatsbezoek aan Nederland sinds het tot stand komen van diplomatieke banden tussen ons land en Zuid-Korea in 1961, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

1 uur geleden
Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

4 uur geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

4 uur geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

6 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

9 uur geleden