Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nog bijna 10.000 gestrande Nederlanders in buitenland

Nog bijna 10.000 gestrande Nederlanders in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Momenteel zijn er nog bijna 10.000 Nederlanders in het buitenland die terug naar huis willen. Sinds de uitbraak van de coronacrisis zijn er ruim 14.000 terug naar Nederland gehaald, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Om gestrande Nederlanders te helpen, richtte het ministerie vorige maand een website in. Daarop zijn op het hoogtepunt 25.000 aanmeldingen binnengekomen. Het grootste deel van de teruggehaalde mensen, 9500, is zelf thuisgekomen met een commerciële vlucht, per schip of over land, of is meegevlogen met een vlucht die werd georganiseerd door een ander EU-land. Een kleinere groep, zo'n 4700, is met een Nederlandse repatriëringsvlucht teruggevlogen.

De meeste Nederlanders die nog vastzitten, zitten in Marokko. Het gaat om iets minder dan drieduizend mensen. Omdat Marokko een strenge lockdown hanteert, is het tot dusver haast onmogelijk gebleken hen op te halen. Dinsdag kwamen er wel zes Nederlanders mee op een Franse vlucht uit Marokko.

Marokkaanse regering

Minister Stef Blok heeft er al meerdere keren op aangedrongen bij de Marokkaanse regering om Nederlanders te laten vertrekken. Hij "blijft zich onverminderd inzetten, zowel in zijn directe contacten met de Marokkaanse overheid als op EU-niveau, om daar landingsrechten te realiseren zodat ook deze mensen teruggehaald kunnen worden", aldus het ministerie.

Tijdens het paasweekend werden er een kleine 2000 Nederlanders teruggehaald. Voor donderdag staat een vlucht naar Turkije gepland en vrijdag haalt een toestel Nederlanders op in Litouwen, Oekraïne en Polen. Buitenlandse Zaken probeert de komende tijd nog eens vijf tot tien vluchten te realiseren.

Er zijn een vijftigtal landen waar dertig of meer Nederlanders zitten die naar huis willen. Het ministerie kijkt of die mee kunnen met vluchten die door andere EU-landen worden georganiseerd. Op Nederlandse vluchten worden waar mogelijk ook andere EU-burgers meegenomen.

Meer uit Binnenland

Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

15 minuten geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

18 minuten geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

22 minuten geleden
Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

10 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

10 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

13 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

14 uur geleden